Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Други често задавани въпроси за гражданската отговорност

Нямам гражданска отгорност. Кога ще ми дерегистрират колата службено?

Не е ясно още. От 01-01-2016г. са в сила новите правила за гражданска отговорност. Според тях, превозните средства, без валидна полица, следва да бъдат служебно дерегистрирани. Вече  факт и промяна в наредба I-45. Кога ще станат факт първите служебно дерегистрирани коли, предстои да видим.

Ще публикуваме информация за процедурата и сроковете, когато те станат факт. Следете новините за актуалното състояние по въпроса.

Не карам колата, трябва ли да имам гражданска отговорност?

ДА! Задължението да поддържате валидна полици произтича от регистрацията на превозното средство. Независимо от това, че периодично или сезонно не ползвате превозното средство сте длъжен да поддържате валидна полица по гражданска отговорност. За да отпадне задължението да имате сключена застраховка, трябва МПС-то да е свалено от отчет, т.е.  да е дерегистрирано или спряно от движение. в КАТ.

Колата е не е в движение, трябва ли ми гражданска отговорност?

ДА! Дори и превозното средство да е в такова техническо състояние, което да не позволява то да бъде използвано, задължението за валидна полица не отпада. Повреда или продължителен ремонт не са основание за несключване или прекратяване на действаща полица. Задължението да поддържате валидна полица по гражданска отговорност може да бъде прекратено само с дерегистрация на преводното средство.

Как да не плащам за гражданска отговорност?

Мога ли да прехвърля гражданската отговорност на друга кола?

НЕ! Договорът за застраховка гражданска отговорност не може да бъде „прехвърлен” към друг автомобил. Като това правило остава в сила дори и при промяна на собствеността върху превозното средство.

Причината зад това ограничение е задължението за сключване на полицата. Гражданската отговорност покрива отговорността на ползвателя на автомобила, независимо от това дали е собственик или друго оторизирано да го ползва лице. При такава дефиниция обектът на застраховката не зависи от формалния притежател на превозното средство. Или на популярен език задължителната полица се „сключва на автомобила”, а не са собственика по талон.

Докога ще ми пишат гражданската на колата?

Откраднаха ми колата, трябва ли ми гражданската отговорност?

ДА! Въпреки, че превозното средство е противозаконно отнето, формално то продължава да бъде ваша собственост. Докато не бъде дерегистрарно в КАТ, сте длъжен да поддържате валидна полица за него.

  Откраднаха ми колата. Какво да парвя с гражданската отговорност?

Гражданската отговорност има ли гратисен период след изтичане?

НЕ! Покритието на полицата е валидно до точната дата (година, ден, месец, час и минута), която е посочена в договора. Нямате гратисен период след нея, в който застраховката да остава валидна.

Гратисен период (до 15 дни) имате само при просрочване на поредна вноска, при договорено разсрочено плащане на премията.

Срок на валидност на полицата и начин на плащане на премията

След точната дата подлежите на санкция за управление на МПС без валидна гражданска отговорност.

Какво се случва ако нямам гражданска отговорност?

Ако имате съмнение за състоянието на текущата си полица, проверете през страницата на Гаранционния до кога е валидна. Нашите клиенти могат да направят това и на Моето Broko.

Валидна ли е гражданската при неплащане на вноска?

ДА, ако след падежа (записан в полицата) на поредната вноска не са минали повече от 15 дни. Това е гратисния период, който застрахователят предоставя в който и да не сте платили, застраховката остава валидна.

Ако не погасите задължението си до края на гратисния период, полицата се прекратява. Прекратена полица по гражданска отговорност (за разлика от каско) не може да бъде възстановена. При неплащане, след изтичане на гратисния период гражданската отговорност се прекратява. Става автоматично. С това колата се показва като незастрахована в регистъра на Гаранционния фонд.

Повече за последствията ако не платите в срок дължимата премия

Не забравяйте!

Камерите и физическата проверка на Пътна полиция използват базата на Гаранционния фонд в реално време за проверка дали дадено МПС е застраховано.
 

Ако остават по малко от два месеца до края на валидността на полицата, проверете цените и подновявайте.

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? Тенева: Ще отсъствам от страната за 5 месеца.Не желая за този период да плащам гражданска отговорност.Питах в КАТ дали да я дерегистрирам,отговорът бе , че не е нужно щом колата е в изправност и ще стои в собствения ми гараж. А трябва задължително да платя данъка.Това се разминава с вашите отговори.Как да постъпя, пенсионер съм и не желая да плащам за нещо ,което не използвам
  • О: Broko: Здравейте,
   Не сте длъжна да дерегистрирате колата, ако тя е изправност. Това може да стане по ваше желание. Разбира се е свързано с неудобството да чакате два пъти на опашка за дерегистрация и след това за възстановяване на регистрацията. Докато колата е валидно регистрирана дължите данък и следва да поддържате валидна полица по гражданска отговорност.
   Такива са правилата.

   На практика обаче все ако колата не е в движение е малко вероятно пътна полиция да установи, че нямате активна полица. До сега еднократно гаранционният фон е пращал подканващи писма за сключване на полица до собственици на превозни средства, които не ползват, но имат валидно регистрирани МПС. До средата на годината за всички регистрирани МПС ще има точна информация къде е текущата полица (това е в резултат на новата система за издаване на застраховки ГО). Доколко Гаранционният фонд и пътна полиция ще предприемат някакви санции за липса на полица не можем да прогнозираме. Твърде вероятно е, поради опасно ниския процент на застраховани МПС.
   Бихме ви препоръчали да не избягвате сключването на полица. Купете си я на вноски, това ще разпредели тежестта на плащането във времето.
 • В? Тенева: Благодаря за отговора.Днес ходих в КАТ и те ме увериха, че щом не карам колата няма да плащам гражданска и не е необходимо да я дерегистрирам,защотопо закон това се прави само за коли които не са в изправност.Ще платя само данъка. Аз съм пенсионер и не мога да си позволя лукса да плащам за нещо ,което не ползвам.Хубав ден
  • О: Broko: Не разчитайте на каквото и да мнение, различно от разпоредбите на Kодекса за застраховане.
   Проверете: чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
   1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;

   Всеки съвет, извън правилата на закона, е неуместен. Преценката и отговорността за нея са ваши :)
 • В? Анита: въпросът ми е до кой ден е валидна гражнаската отговорност, т.е, ако я правя на вноски и тя стане валидна от 18- та дата, ще бъде ли валидна до 18-ти вкл. на третия месец. И ако я направя на 18 - ти тяще бъде валидна от 19-ти - така ли е?
  • О: Broko: Здравейте, отговорът на вашия въпрос публикувахме в отделна тема. (линк) Надяваме се да сме обяснили изчерпателно всичко, свързано със сроковете по гражданска отговорност.
 • В? милена: Здравейте! Имам сключена гражданска отговорност на разсрочено плащане, но плащането което е било за месец август, застрахователят го е пропуснал да ни предупреди че сме го забравили да го платим, при плащането на автокаското и сега се оказва че ни е прекратена, какво бихме могли да направим?Благодаря за отговора!
  • О: Broko: Здравейте,
   Полицата по гражданска отговорност се прекратява автоматично 15 дни след падежа, ако премията за поредната вноска не е платена. Прекратена полица не може да бъде възстановена (както е при някой компании по каско). Единственото което можете да направите е да сключите нова полица.
   Това са цените.
   Между другото застрахователят не е длъжен и нито една компания не напомня за предстоящо плащане на вноска по полица. Това правят част от брокерите. При нас е автоматично (и го няма субективния риск от пропуск). Пращаме по няколко мейлчета за предстоящ падеж.
 • В? Petyr: Ne sym v stranata i kolata mi stoi v garaja,kakvo shte stane ako ne i plashtam zastravka i ne mina pregled blagodarq?
  • О: Broko: Нищо :) за сега. Нещата седят така:
   За гражданската отговорност- Длъжен сте да поддържате валидна полица независимо от това дали управлявате МПС-то и не. Задължението ви произтича от собствеността върху колата, не от това кой и как се разпорежда с него в момента. Ако не е спряна то движение- трябва да поддържате валидна гражданска отговорност. Такива са правилата.
   На практика обаче трудно ще ви глобят, ако не се по пътищата. До сега само веднъж гаранционния фонд е пращал предупредителни писма до собствениците на МПС без полица с предупреждение за глоба. Друго освен предупреждението не се случи, въпреки, че законови средства има. Обхватът на задължителната застраховка е доста нисък, далеч под критичните нива за ЕС. КФН и Гаранционния фонд следва да предприемат някакви действие за промяна на тази ситуация, ако не искат страната ни бъде наказана с въвеждане на граничен контрол. Дали, как и кога… ни е трудно да предположим. Слуховете са в пъти повече от мерките.
   Нали знаете от всяка точка на света можете да си нацъкате ГО през интернет.
   Полиците си издават електронно. И да нямате стикер, ако ви има в регистъра на ГФ няма за какво да ви глобяват.
   Преценката е ваша.
   За техническия преглед- длъжен сте да проверявате колата веднъж годишно (ако е над 5г.). Ако забавите прегледа обаче глоби няма. Могат да ви накажат административно при проверка на пътя. 50лв ако нямате талон за преглед и до 150, ако МПСто е технически неизправно (доколкото това може да се установи с полева проверка).
   За да минете на техническия преглед ви трябва и полица по гражданска отговорност.
 • В? Krasimir Paliyski: Здравейте,Моят въпрос е обратен на досега задаваните.Колата ми беше лизингова и до този момент аз съм си плащал гражданската отговорност редовно.В момента ми изтече лизинга и получавам писмо от лизингодателя ,че ме е застраховал с гражданска отговорност на стойност 275лв ,коъто аз съм длъжен да платя.Така,че в момента съм с две граздански и ми е мн.интересно да разбера дали е възможно това?Поздрави.
  • О: Broko: Можете да имате колкото искате граждански. Не е забранено. Не е практика, защото е няма смисъл да се плаща двойно за едно и също нещо. При повече от една полица, застрахователите отговарят солидарно. Ако причините вреда за 1000лв и имате 5 полици, всеки застраховател ще плати по 200лв.
   Лизингът у нас има доста „странна” практика по отношение на застраховките. Сключват ги където си искат и както преценят, вие я плащате и да не искате. Няма да коментираме защо : ).
   За задължителните застраховки (гражданската отговорност) това издържа, защото по ЗЗД вие сте длъжен да покривате разходите, свързани с ползването на веща. За доброволните (каското) не, но ви връзват с договора за лизинг.
   Ако не сте прехвърлили колата, тя все още формално е собственост на лизингодателя. Вие сте обвързан с договора за лизинг и горната ситуация е неизбежна. Има за какво да се хванат за да си вземат парите за полицата. Проверете все пак условията за прекратяване на лизинговия договор.
   Ако новата полица ще влиза в сила след време (само се опитват да ви я подновят в аванс), прехвърляйте колата със старата и карайте с вашата полица. Все пак не сте длъжен да подновявате с минимален срок в аванс нали!?
   Ако вече сте прехвърлили колата, а те се опитват само да си възстановят парите от това че са ви застраховали за някакъв бъдещ период (т.е. към датата на прехвърляне тяхната полица не е била в сила), могат да продължават да си пишат писма. Договорът ви за лизинг е приключил.
 • В? Димитър: Здравейте.Имам следният въпрос. Имам оферта за закупуване на автомобил, който от близо 2 години не е каран. Не знам дали са му плащани ГО и техн. прегледи.Приемам, че не са. Ако се прехвърли на мое име, задължително ли е да се плаща ГО за изминалия период, или когато влезе в мое притежание аз си правя нова полица, минавам преглед и си я регистрирам в КАТ? Благодаря предварително.
  • О: Broko: Здравейте, не дължите плащане за изминали периоди.
   Ако автомобилът не е имал валидна гражданска- отговорността за това е на собственика. Ако текущо няма ГО (проверето по рег номера тук)правите нова полица на името на стария собственик, купувате през нотариус, минавате на технически преглед, променяте регистрацията в КАТ, уведомявате с копие на новия талон застрахователя/брокера за промяната в собствеността и ви издават анекс към гражданската с новите данни.
 • В? iana: Ako edin sobstvennik ima poveche ot pet koli dali shte plashta po-visoka cena za zastrahovane na edna ot kolite?
  • О: Broko: Ако е юридическо лице по вероятно е да получи отстъпка. Ако е физическо обаче нещата стоят по друг начин. Причината е модерният напоследък бизнес да се регистрират у нас коли на румънски граждани. Голяма част от компаниите има мерки срещу това. Една от което е оскъпяване за личен автопарк. При застраховане на повече от допустим брой коли (варира между две и пет), следващата е в пъти по- висока премия. Тази особеност е в сила само ако всички коли са в една компания. Можете да изберете да разпределите автопарка при различни застрахователи. Така или иначе вече е трудно да се определи един застраховател като най- евтин за сезона.
   Между другото, ние имаме чудесен персонален профил (на Моето Broko ), който е удобен за администрация при повече коли- можете да следите падежите за плащане и подновяване, да ползвате въведени данни и т.н.
 • В? dimitar: moje li da se prexvarli avtomobil na pensioner koito ima ot starite dokumenti za samoli4nost
  • О: Broko: Може, за всеки валиден документ за самоличност.
 • В? Георги: Наказуемо ли е ако новата застраховка не е от следващия ден след старата? Например старата изтича на 26.12.12,а новата не е от 27.12.12,а се направи на 27.01.13. Има ли санкция при положение,че колата не се кара,но не е временно дерегистрирана?
  • О: Broko: Не. Не бива да постъпвате така, защото сте длъжни да непрекъснато да поддържате валидна полица. Ако не го направите обаче глоби няма, докато не ви забележи пътна полиция. Информацията, която Гаранционния фонд има за незастрахованите МПС се обменя ежеседмично с КАТ. Но това все още няма директтти последствия за вас, докато не ви спрат за проверка, снимат от видео контрола или предизвикате ПТП.
 • В? Iliana: Здравейте! Имам джип на лизинг, за който не съм плащала няколко поредни вноски. Сега отказват да ми подновят Гражданска отговорност, докато не платя. Не съм в състояние да го направя в момента, но не мога и да карам без застраховка. Мога ли да я направя от мое име? Имам сертифицирано копие на големия талон на возилото. Благодаря!
  • О: Broko: Вие, като ползвател на МПС-то имате застрахователен интерес и можете на сключите каквато искате застраховка на автомобила, включително и гражданска отговорност. Полицата ще съдържа данните на собственика по талон (лизингодателя). Вие ще платите премията. Обещаваме до утре да напишем всички подробности и възможни ситуации свързани с гражданската отговорност на лизинговите автомобили. Ще ви изпратим връзката на мейла.
 • В? todor mindev: zadaljitelno li e avtomobilite na KTA da imat grajdanska otgovornost
  • О: Broko: Да, длъжни са и сключват такава. Вижте подробностите тук.
 • В? Мартинка Димитрова: Застраховката на лекия ми автомобил е валидна от 31.05.2013г.,но след голяма повреда реших да го спра от движение.Мога ли да я прехвърля на нов закупен автомобил?
  • О: Broko: Не. Гражданската отговорност не може да се прехвърля на нов автомобил. Тя "върви" с колата. Можете обаче да искате прекратяване от застрахователя, ако спрете колата от движение в Пътна полиция.
 • В? Grigor Karamanov: Не карам колата, трябва ли да имам гражданска отговорност?ДА! Задължението да поддържате валидна полици произтича от регистрацията на превозното средство. Независимо от това, че периодично или сезонно не ползвате превозното средство сте длъжен да поддържате валидна полица по гражданска отговорност. За да отпадне задължението да имате сключена застраховка, трябва МПС-то да е свалено от отчет, т.е. да временно или постоянно дерегистрирано в КАТ. Moeto predlojenie. Vednaga da redaktirate napisanoto. Nikoga i s nishto da ne zablujdavate neznaeshtite hora. Shte kacha saita vi v novinite. Blagodarq.
  • О: Broko: Уважаеми г-н Караманов, Моля обърнете внимание на чл. 259. ал. 1 от кодекса за застраховане. Там пише: „Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
   1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;…”
   Тази дефиниция означава, че задължението за сключване произтича от собствеността върху превозното средство. А тя се удостоверява с валидна регистрация по установения ред.
   Можете да интерпретирате съдържанието на нормативния акт, както решите. Непознаването на законодателство не е основание за неговото неспазване.
   Последствията от личният ви прочит на нормата са само ваши.
 • В? Мартин Киров: Здравейте , закупих автомобил регистриран в България с валидна ГО, доколкото знам трябва да уведомя Застрахователя (в 7 дни с договора за покупко-продажба) за прехвърлянето на собственоста на автомобила и респективно на ГО , и той трябва да ми издаде анекс . Въпросът ми е Анексът може ли да се издаде преди номерата на колата да се подменят в КАТ (дефакто със старите номера но със нов собственик) или трябва да се мине първо през КАТ , и дали през този период м/у уведомлението и издаването на анекса ГО е валидна ? Благодаря !
  • О: Broko: Щом е валидно издадена и платена гражданската отговорност е валидна, независимо от това кой е собственика и какъв е регистрационния номер.
   Факт е, че срокът е 7 дни (недомислица на законодателя). В идеалния случай бихте могли да искате анекс за промяната в собствеността (необходимо е да представите копие на договора за покупко-продажба) преди КАТ. Ако ще сменяте номерата след КАТ трябва да бъде издаден втори (с копие на талона)- за номера. Ако оставите номерата същите (имате право на това независимо с каква регистрация е колата и дали е различна от вашата по лична карта) втори анекс не е необходим, защото няма да има промяна в обстоятелствата за които застрахователя е информиран.
   Ако не спазите срока за застрахователя глоби няма и полицата остава валидна. Бихте могли да пререгистрирате и след това да изискате анекс за промяна на собствеността и номера. Не се бавете много, особено ако ще сменяте номера.
   - Пътна полиция съставят актове, ако името на полицата не съвпада в това от талона.
   -Камерите сканират номера и сравняват с базата на гаранционния фонд. Ако не сте уведомили застрахователя там стои стария номер. Това пак ви коства акт.
   И в двата случая, ако обжалвате актът пада, но ви струва излишни неприятности по обжалване.
   Между другото полицата може да анексира и вашия брокер. Ако нямате- пратете копие на талона на office@broko.bg, след като минете в КАТ, да ви прехвърлим.
 • В? Мартин Киров: Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Имам още един въпрос (не е точно свързан със застаховането) с запазване на номерата на автомобила, тъй като в момента е със софийска регистрация,а моят постоянен адрес е в друг областен град , има накакъв начин да запазя сегашния номер (с прехвърляне собствеността на автомобила,а не с пълномощно)Благодаря !
  • О: Broko: Моля, моля, удоволствието да сме полезни е изцяло наше! :)
   Има наредба на МВР за регистрация на МПС (I-45 от 2000г.). чл. 17 ал 1 ви дава право при пререгистрация (това е вашия случаи при промяна на собствеността) да запазите номера. Могат да ви задължат са смените табелата на номера само ако не отговаря на изискванията (е от старите номера) . Във всички останали случаи е както вие кажете.
   Едно съображение само в тази насока. Цената за гражданската отговорност, която ви е неизбежен разход за колата, при доста застрахователи зависи от буквите на регистрационния номер на колата. С и СА са на най- дебелата тарифа.
   Ако сте от областен град, различен от Варна, Бургас, Пловдив при повечето компании ще сте в трета или по- висока зона- те са в най- ниските цени за гражданска отговорност.
 • В? МЛАДЕН СТОЯНОВ: ЗДРАВЕЙТЕ.КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЦЕНАТА НА ГО ЗА ВЛЕКАЧ ПРИ ВАС И ВАШИ КОЛЕГИ ДА БЪДЕ 1213 ЛЕВА СЪС ЗЕЛ. КАРТА, А В ОФИСА НА ОЗК СМОЛЯН ДА СЕ ПРОДАВА НА ЦЕНА 1033 ЛЕВА. КОЯ Е ВЯРНАТА ЦИФРА? БЛАГОДАРЯ.
  • О: Broko: Здравейте, премията, която виждате при нас е по официалната тарифа на застрахователя (във вида в който е публична и на страницата на КФН). Комисията за финансов надзор изрично забранява предоставянето на отстъпки, които не са предвидени в обявената пред регулатора цена. Ако някой си позволява да импровизира или неспазва правилата, сам си носи риска от това.
   Има две причини за разлика в този случай:
   1. Застрахователят предоставя на „своя глава” отстъпки. Отговорността за това е негова.
   2. ОЗК имат различни цени при различен обхват на покритието на зелена карта. Възможно е за тези пари да получите задраскан сертификат. Т.е. покритието да е ограничено само за задължителните по кодекс страни (Турция например не е сред тях).
   Нима има значение точната причина, като има по- ниска официална цена при нас от „неофициалната” която посочвате.
 • В? Денислав Дамянов: Здравейте, наложи ми се да съм в друг град, а гражданската ми отговорност е изтекла. Платена е, но стикерът не е при мен и немога да го залепя на колата. Това прави ли ме в нарушение пред МВР. И могат ли при спиране на пътя да ми напишат акт, че нямам стикер за поредната вноска по гражданска отговорност.Благодаря!
  • О: Broko: Здравейте, могат но допустимите глоби са по- малки и е малко вероятно да го направят.
   20лв е глобата, ако не носите полица, 50 ако стикерът не е на предното стъкло. За удобство ние ги качваме в профила на клиента и може да се принтира полицата.
   Имайте предвид, че по- високият риск са камерите. Сканират номера. Ако полицата е валидно издадена- нямате проблем. Колата я има в регистъра , застрахована е и това се вижда при автоматична проверка. Всички мобилни екипи на пътна полиция имат таблети с връзка в реално време с базата на гаранционния фонд. Проверяват доколко е застрахована колата, преди да са ви поискали каквито и да е документи.
   Важното е да ви има в регистъра на гаранционния фонд. Ако сте там- всичко е наред.
 • В? Evgeni Savov: Ако ми е изтекла гражданската отговорност а имам щета на паркинг по автокаско има ли проблем?
  • О: Broko: Не. Няма компанията която да поставя плащането на щета по каско под условие за наличие на валидна гражданска отговорност. Полицата ГО не е и сред документите, които застрахователя изисква за обработка на претенцията по каско.
   Имате проблем обаче с предявяването, който не зависи от застрахователя. Няма как да покажете колата на пътя, без да рискувате глоба. Цъкайте ГО-то и като влезе в сила - претендирайте по каско.
 • В? Стивън: Сключил съм гражданска на разсрочено плащане. В момента е изтекла и съм в гратисния период, ако ме спрат за проверка, ще бъда ли санкциониран?
  • О: Broko: Ако е изтекла полицата, нямате гратисен период. С изтичане на крайната дата- няма полица, няма покритие и могат да ви глобят, ако ви спрат или снимат.
   Гратисен период има само по отношение на вноските. Ако просрочвате вноска карате без проблем и при първа възможност най-късно до 15 дни след падежа платете.
   Повече информация по отношение на сроковете на валидност и плащане можете да проверите на Срок на валидност на полицата и начин на плащане на премията?
 • В? stepan: При промяна на собственост и ДКН трябва ли да ми издадат нов стикер ГФ?
  • О: Broko: Ако колата се пререгистрира- Да. Част от третата част от стикера е залепена на контролния талон. Той съдържа регистрационния номер на МПС-то. При прехвърлянето на правата по текущата полицата (става с анекс), вашият брокер следва да ви предложи и да издаде нов стикер (върви в комплект с нов контролен талон). Възможно е за това да се наложи да платите 1,40лв за нова лепенка.

   Ако гражданската отговорност е сключена преди първоначалната регистрация на МПС-то, при анексирането на полицата вашият брокер може да допише номера на колата и да спестите таксата за нов стикер.
 • В? Галин: Мога ли да сключа гражданска отговорност само с големият талон?
  • О: Broko: да. останалите факти ги декларирате при сключване. ако не ви се попълват данните онлайн, изпратете ни копие на талона и избраната от нас компания. останалото ще уточним по телефона.
 • В? Теодор: Здравейте, има сключена гражданска отговорност на вноски, платих следващата се вноска предварително с 10 дни преди датата на падежа, служителката ми взе стария контролен талон и ми закрепи новия към полицата за новия стикер, въпроса ми е новия стикер ли трябва да сложа или трябва да карам със стария до датата до която изтича както и проблем ли е че нямам за него контролен талон
  • О: Broko: Служителката е импровизирала с прибирането на талона, не би трябвало да ви го взима. Това е без значение… Можете да си смените стикера по всяко време преди изтичането на стария. Дори във вашия случай е препоръчително, тъй като нямате талон със съответстваща на стикера втора част.
 • В? Любо: Здравейте, наскоро ми бяха откраднати лични документи, сред които свидетелство за управление, контролен талон и малък талон на автомобила. Уведомил съм КАТ и притежавам удостоверение за че документите са откраднати. Известно ми е че нямам право да управлявам МПС преди да ми бъде издадена нова книжка. Интересува ме при това положение, ако все пак карам, валидна ли е гражданската отговорност?
  • О: Broko: Убихте ни с въпрос!
   Гражданската отговорност е валидна, обаче застрахователят има право на регрес. Ако управлявате МПСто без свидетелство за правоуправление, застрахователят ще плати за щетата на пострадалия (защото това не е изключен риск по гражданска отговорност), но има право да изисква от вас да възстановите платеното.
   Чакайте си книжката :)
 • В? Димитров: Здравейте! Аз съм нов шофьор и не ми е ясно: Гражданската отговорност на името на автомобила ли е или на шофьора/шофьорите му?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ivelina: Възможно ли е КАТ или някоя друга институция да има право да наложи глоба за това, че нямам Гражданска по друг начин освен ако ме спрат. Например: не съм внесла последната вноска и съответно тя вече не е валидна, но не карам колата, а да ме глобят, не да ме спре полицай а като си стоя в нас :)
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ангел Колчев: Здравейте! Преди месец карах личния си автомобил без задължителната Гражданска отговорност и след рутинна проверка ми написаха АКТ впоследствие и постановление на стойност 400лв. Въпросът ми е - имам ли право да карам? При вече сключена ГО, глоба 400лв- неплатена и с липсата на малкия талон на колата! Благодаря предварително. С уважение: Ангел Колчев
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ивайло Кирилов: Имам регистрирано туристическо ремарке от 3 години,но не го ползвам,а и няма да го ползвам скоро.Плащам само данък.Въпроса ми е дали ме грози глоба,ако не плащам гражданска отговорност и ако да,какво да направя.
  • О: Broko: Докато не ви види пътна полиция или камери на пътя- не. Няма практика да се налагат санкции ако регистрирано превозно средство стои в частен имот. Разбирайте го така- длъжен сте да поддържате валидна гражданска отговорност, но за сега няма как да ви глобят, ако ремаркето седи скрито в къщи.
   Между другото ГО-то му е около 50лв http://www.broko.bg/grazhdanska-online/step1
 • В? Димитър Валентинов: В сила ли е граждаската застраховка, в случай че автомобилът е бил каран от член на семейството на лицето, на чието име е направена застраховката и регистрирана колата?
  • О: Broko: Да, покритието по гражданска отговорност е валидно за всеки който управлява МПС-то на законово основание по всички пътища за които е задължително спазването на Закона за движение по пътищата. Ползването на законово основание е широко дефинирано. Разбирайте го да не е откраднал колата.
   Специален случай е, ако водачът е пиян, надрусан или без книжка. При него застрахователят пак плаща на пострадалите, но има право да си вземе парите от виновния.
 • В? Донка Стоянова: При сключване на граж. отговорност как се определя тарифата при условие, че адресната регистрация на собственика е в различна зона от тази на регистрация в КАТ на автомобила. Благодаря предварително.
  • О: Broko: Политиката на различните застрахователи е различна и се променя във времето. При повечето и двата критерия са от значение- област на регистрация и населено място по местоживеене на собственика, но си прилагат с различни приоритети. Само при една две компании цената зависи само от областта на регистрация по регистрационен номер. Има и застрахователи при които от значение е само регистрацията на собственика.
   Имайте предвид, че от значение за цената е регистрацията на собственика е тази, вписана в талона, не по лична карта.
 • В? Михаил: По невнимание стикера за ГО е залепен долу вдясно /пасажерското място/. Има ли проблеми с полицайте ако ме спрат и какво мога да направя по въпроса?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? митко: здравейте,ПРи изтекла ГО на расрочено плащане изтекла преди месец имали някакви оции д асе направи нещо,тъкато обвиняват мои близак за ПТП на нерегулируемо крастовище без знаци тайкато са изчезнали и другата кола не е спряла и тогава влиза в сила правило за дясно стоящ и тогава ние сме виновни
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Евелина: Ако не сключа ГО 5 месеца и в тоя период не си карам автомобила подлежа ли на санкция или глоба,при положение че след тоя период отново ще подновя еднократна целогодишна полица?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? тодор: Да попитам сприха бъртофчеда полицая и нимаше гражданско одговор обаче кулата на моя име за това искам одговор
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Цветана Станчева: Кой плаща глоба за изтекла гражданска отг. водачът или собственикът?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ВАНЯ: Трябва ли да се прави гражданска отговорност на пътно строителна машина, която работи само на обекта, не се движи по улиците на собствен ход, а се придвижва с платформа?
  • О: Broko: Ако има валидна регистрация- трябва, без значение как и къде се ползва.
 • В? Георги: Здравейте,въпросът ми е следния:удариха автомобил,който е на брат ми и е паркиран пред блока в който живея(след това виновният е избягал).Колата има гражданка отговорност и преглед,но брат ми е извън страната.Интересува ме мога ли аз да изисквам обезщетение(нямам пълномощно и не е ясно кога той ще се прибере)Повиках КАТ ,но след огледа не ми дадоха протокол и какъвто и да е документ,казаха че започват да работят по въпроса(автомобилът който е извършил нарушението е паркиран в близката пресечка)
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Иван Иванов: Необходимо ли е да залепим винетен стикер когато ни предстои смяна на пукнато панорамно стъкло?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Андриан Антовски: есента имах "ПОКАНА" от мвр то ни, отидох и ми връчиха акт, за неплатена гражданска отговорност от преди 9 месеца, без да шофирам автомобила, след още 3 месеца излезе НП на стойност 400лв, което ми го донесоха до нас от полицията, на 27.02.2015, на което всъщност пише 27.01.2015, така че не може и да го обжалвам, та какво правим, попринцип акт се пи6е до 6 месеца ми каза адвоката, акта дойде след 9м, когато ми го написаха имах гражданска от 7 месеца, и постановлението излезе след 3 а не след 1 месец, и дадата на него е объркана, но така или иначе е акт и аз трябва да го платя ??? аз мисля да не го плащам
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ИВАНОВА: Здравейте, преди 3 дена дадох моята кола на бартер... Оставих моята и взех друга с доплащане... Оправих документите на новата и всичко е ОК.. За моята подписах няколко листа .. тя остава на мое име докато не дойде купувач за нея... За данък знам че трябва да плащам, но застраховката ми изтича днес, аз ли трябва да я подновя??
  • О: Broko: Докато вие сте собственик на колата и тя е валидно регистрирана- да.
   Отделен въпрос е доколко може се установи (че няма валидна полица), ако колата стои на паркинга на автокъща, дали има валидна полица.
   Имаме доста евтини предложения за гражданска отговорност на вноски. Направете такава. Ако потенциалният нов собственик реши да направи тест драйв, няма да има притеснения за застраховката.
 • В? Петър Петров: Дъщеря ми работи в Германия в Макдоналдс.Ще и закараме лек автомобил с автовоз до Германия.Колата е на мое име.На чие име трябва да бъде гражданската отговорност.Какви документи трябва да приготвим,за да може да кара колата безпроблемно в Германия.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Я. Петрова: нужно ли е при смяна на адрес по местоживеене в друго населено място да се сменят номерата на автомобил или да се прехвърли на друго лице, в случай че колата се кара от другото лице, в моя случай са родителите ми.благодаря
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Anichka Kojuharova: Zdraveite kupix si kola I ne q bqx prexvurlila sled tova me udarixa I trqbvashe da mi isplatqt parite ot grajdanskata no tozi ot kogoto q kupix otkaza da mi dade pulnomoshtno zastraxovkata e na moe ime I dokumentite ot ogleda sa pri men moga li da napravq neshto a da si vzema parite I golemiq talon na kolata e v men
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Николай Бонев: Искам да попитам,ще си купя кола от България но искам да я регистрирам в Малта....трябва ли ми гражданска отговорност и ако да може ли да си направя седмична или месечна????тъй като колата ще се регистрира и плащат всички такси в Малта не в България
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Георги Михайлов: Купувам кола от София. Ще я регистрирам в Пловдив, защото там съм жител и съответно се водя на отчет.Колата има застраховка, технически преглед и платен данък до юни 2016. Да но на мен ще ми сменят номерата задължително в кат Пловдив. И какво се случва с горепосочените платени от продавача задължения? Те се отнасят за колата, но тя вече ще е с други номера. Т.е. тази кола вече не е тази кола! Как е уредено това от закона?
  • О: Broko: След като пререгистрирате колата в Пловдив, с копието на талона прехвърляте гражданската отговорност на името на новия собственик. Прави го брокера (вашия или който и да е друг) или застрахователя по полицата. Застраховката и техническия преглед ползвате до като са платени. Данъкът не можете да прехвърлите. След като запишете колата във вашата община, ще платите данък до края на годината.
 • В? Мартин: Предстои ми 4та вноска, въпроса ми към вас е - мога ли да подновя договора и да платя еднократно, без да съм платил преди това 4тата вноска на предния договор
  • О: Broko: Не е толкова лесно. За да направите нова полица е необходимо първо да прекратят старата. Това ще стане автоматично на 15- тия ден след датата на падежа, ако не платите четвъртата вноска. Едва тогава ще можете да сключите нова застраховка с еднократно плащане.
   Ако за вас е неудобно да следите този срок, пуснете ни поръчка и ще го направим вместо вас.
 • В? Николай: какво ще стане ако не си нося полиците ? за гражданса,технически.. в смисъл имам ги ама само налепените стикери?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Михалева: Имам регистрирано туристическо ремарке от доста години, но не го ползвам всяка година плащам годишния му данък.През 2016г., ако се наложи да го ползвам трябва ли да правя гражданска отговорност.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Живко Жечков: Не подвеждайте хората с отговорите си. За да не се плаща ГО не е необходима ДЕРЕГИСТРАЦИЯ в КАТ, а само спиране от движение. Има голяма разлика.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? RADOSLAVOV RADOSLAV: Живея в чужбина и искам до 2 седмици да си платя гражданската отговорнос.До тия 2 седмици докато я платя ще бъда ли отписан от КАТ
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Gost: Kola bez GO se spira ot dvijenie.Vaprosa mi e :Pti takav sluchay znachi nyama da plashta i godishen danak li i ako e taka naistina e super zakona.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Petаr: Здравеѝте, живея в чужбина и имам кола в България, която карам само 3-4 седмици в годината когато съм на почивка, през останалото време стои в гаража - не е в движение. Преди да почине баща ми ползваше колата и се плащаше всичко каквото трябва, но последните 2 години си правих ГО / наѝ-малката колкото за времето докато съм в България. Данъка си го плащам в началото на годината, също и год. преглед, но въпроса ми е дали трябва да плащам и ГО за цяла година или мога да продължа както до сега - при положение че колата не е в движение и не излиза от гаража освен времето когато аз съм там! Бих желал да получа точен отговор, тъѝ като чух доста противоричиви изказвания! Благодаря Ви предварително!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Т.Т.: Здравейте, претърпях ПТП по моя вина, при което бе засегната мантинела. В момента на произшествието имах валидна застраховка ГО, която е на вноски. Същевременно колата бе с пълно автокаско, получих обезщетение следд като свалих колата от отчет в КАТ. Въпросът ми е дали трябва да заплатя и останалите вноски по гражданската отговорност?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? емил сотиров: ако работя в чужбина и ме няма с години(една минимум ) и няма кой да ми сключи застраховката , какво правя ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Viktor: Трябва ли да плащам данъка на колата след като е спряна от движение
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Aneta Savova: Здравейте, имам сключена гражданска отговорност, при проверка в гаранционния гонд с номера на полицата, но когато проверя с номера на колата не ми излиза? Какво следва да направя и трябвяа ли да информирам някъде, за да ми впишат номера на колата. Това проблем ли е при спиране от отганите на реда? Дали е възможно това да се е получеле, защото застраховката беше сключена и чак след месец беше регистрирана в кат? Благодаря предварително.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Петър: Здравейте, ако нямам гражданска отговорност и е минал 15- дневния гратисен период и колата ми бъде дерегистрирана служебно трябва ли да се плати глоба от 250 лв за това, че нямам застраховка или само,ако ме снима камера на пътя или ме провери пътна полиция. И вторият ми въпрос е, че трябва първо да получа писмо от информационния център и чак след това имам 14-дневен срок да платя застраховката, преди да ми дерегистрират колата, така ли е?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Юлия Милчова Минева: Съпругът ми е в чужбина,колата не се кара,задължителна ли е Гражданската застраховка
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ИВАН ШУМАНОВ: Ако колата е свалена от регистъра на КАТ и след като сключим застраховка,при подаване на документите за вписване на ново,ще има ли глоба за това,че автомобила не е бил застрахован след уведомяването от страна на Гаранционния фонд?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Симеонов: Последно към днешна дата. Трябва ли да се прави задължителна застраховка ГО за туристическо ремарке (0,5 т)? Благодаря Ви предварително.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Мартин: В случай на виновен водач, неговата гражданска трябва да покрие щетите на другия автомобил. Защо застрохователя заявява че ще предяви иск към водача? Не е смисъла на гражданската отговорност точно това, да плати на невиновния водач? Ако водача трябва да плаща лично щетата, защо изобщо е нужна гражданската?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? sonata7: Здравейте, имам 2 коли с неплатена гражданска отговорност, живея в чужбина и не ги използвам .Когато се прибирам плащам гражданската и на двете за по 3 месеца , трябва ли да ги отписвам временно ? Аз също не смятам че е уместно да плащам нещо което не използвам. Благодаря предварително .
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Пламен: Здравейте,от 2 месеца съм в чужбина и ще се върна след 5 месеца.На автомобила ми изтече гражданската и прегледа март месец .През този период няма да се кара,докато ме няма.При това положение трябва ли да плащам застраховка и технически преглед и подлежа ли на някаква санкция,което ми се струва абсурдно ако е така .Благодаря ви преварително!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Петър: Има ли сайт в който може да се провери даре мпс$то е спряно от движение?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Петър.: Цената на застраховката различна ли е, ако собственика е чужденец живеещ в България ( от ЕС )и е с ЛНЧ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Сакъзов: Живея във Финландия от 4 години.Ползвам годишния си отпуск в България.Един месец,в който ми трябва кола,за да обиколя роднини,приятели и да отдъхна някой ден на море или планина с жена ми и децата. 11 месеца колата прашасва в гаража. Дал съм ключ на съседа да я припалва за по час в месеца,колкото да поддържа акумулатора. И да припомпва гумите До сега нямах проблеми с гр.отг. Питането ми е: След като я карам един месец в годината,трябва ли и защо да плащам за цялата година? Мислите ли че тези нови разпоредби са съобразени и с такива случаи като моя. Не съм само аз. За сравнение тук във Финландия ако реша да не я карам,просто информирам застрахователя и спирам да плащам. Като реша,че ми трябва,информирам ги отново ,плащам си и си карам. Докато съм извън страната,колата ми тук е спряна,не дерегистрирана (табелите са си на нея), просто не карам и не плащам. Айде да се помъчим да ги стигнем тези европейци...Та искам да знам,може ли да си платя една вноска и да си карам колата в България за месец по живо по здраво.Защото до сега така правех - сключвам на разсрочки и си плащам първата.И пак съм вътре,защото плащам за 3 месеца а карам само един.
  • О: Broko: Здравейте, задължението за непрекъснато поддържане на валидна гражданска отговорност произтича от собствеността, а не от това дали ползвате колата или не. Едно и също е в целия Европейски съюз. И до сега, ако не ви се плаща за задължителната застраховка, можете да спрете колата от движение (взимат ви малкия талон, не номерата). Става с едно заявление до пътна полиция. Пускането е по същата процедура. С промените в кодекса от 01-01-2016. Ако нямате гражданска отговорност колата ви ще бъде служебно дерегистрирана. Нова формулировка е. при нея си запазвате номерата и документите, но нямате право да се движите по републиканската пътна мрежа. Като си сключите полица, регистрацията ще бъде възстановена пак служебно. От 01-07 трябва да става автоматично. До тогава ще се наложи да ходите със заявление и полицата до КАТ.
   Нормативната уредба тук ви позволява да имате същото като във Финландия. Място за недоволство няма. Свободен сте да сключите и полица на 12 вноски.
 • В? Детелин: Мога ли да сключа Гражданска застраховка за 4 месеца или по-малко. Благодаря.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? И. Капсъзов: Имам кола ,която трябва да се придвижи до Смолян и там ще бъде бракувана и предадена на вторични.Въпроса ми е има ли някаква седмична застраховка ,чрез която да мога просто така да си откарам колата до Смолян и ако има каква и е цената ,ентересува ме да не давам много пари за кола която ще се бракува до 4 дена след залепянето на стикера
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Blagovest: Купих си кола но трябва да сменя номерата защото е със софииски,но гражданската е изтекла,първо трябва да направя гражданска и тогава да сменя номерата на колата или първо трябва да сменя номерата и тогава да направя гражданска
  • О: Broko: Ако вече сте минали през нотариус, с копие на договора гражданската отговорност се сключва с вашите данни и стария номер. След като пререгистрирате, брокерът ще ви издаде анекс за промяна номера.
   Ако още не сте минали през нотариус сключвате застраховката с данните по талон. След пререгистрацията анексирате с вашите данни и новия регистрационен номер.
 • В? Пламен: Благодаря за отговора ви,който така и не получих!!!
  • О: Broko: Здравейте Пламен, длъжен сте да поддържате валидна полица, независимо от това ползва ли се колата или не. Задължението произтича от собствеността, не от ползването. Това е принципа на който е изградено законодателството ни. Същото е като във всяка страна на ЕС. Ако не искате да плащате- спрете колата от движение (административна процедура е със заявление до КАТ). Честно казана не вярвам новата постановка за автоматична дерегистрация да сработи, така както обещават, но с нея „спирането от движение“ ще става автоматично. Няма глоби.
 • В? Васил Кирков: Ще трябва ли да регистрирам наново мотпеда си ако не си платя вноската за гражданска за второто шестмесечие? Или въобще какво става ако не си платя вноската? Ще мога ли напролет да отида да си направя нова?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Милчо: Участвах в птп в което аз шофирах.Имам застраховка,но тя изтича след седмица,а протокол още не е излязъл.Трябва ли да си подновя застраховката за да ми изплатят щетата ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Трифон Николов: Здравейте, Регистрирах кола в КАТ, но изпратих жена мида направи ГО и тя е направила на нейно име и каското е на нейно име. Трябва ли да правя анекс, или може и така?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Цанев: Здравейте, имам кола на лизинг. Получих нова полица за ГО. В нея автомобила беше описан за служебно ползване. Досега винаги е пишело за лични цели. Обясниха ми, че така било за лизинговите автомобии. Ще имам ли някакви проблеми с такава ГО? При евентуална проверка, за цената на ГО?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Савина Томова: Здравейте, Искам да Ви попитам дали е възможно и ако да, каква е процедурата да разбера името ,което фигурира в полица 20-5-10-000154424 сключена на 05.07.2010г. и е прекратена на 13.02.2011г. Благодаря Ви предварително!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? георги: Здравейте, колата няма да се кара 3 месеца. Интересува ме на 4 месец като направя гражданска отговорност, трябва ли да ходя в кат да се обадя че автомобила е с платена полица и има ли административна глоба от 250лв.както е написано по новите правила, затова че автомобила е бил без гражданска 3 месеца?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? nevzat: mogali da opravlyvam kola s vzeta knijka i s1staven akt v rum1niy,dokato mi izpratyt knijkata v kat,v b1lgariy
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? M. Иванов: Продадох с нотариален договор автомобил.Новият собственик не го прехвърля в КАТ на негово име, а продължава да прави Грвжданска отговорност от мое име. Може ли да има лоши последствия за мен ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ивелин: Имам туристическо ремарке,от миналата година като плащах гражданска на колата в офис ,казаха,че за тези ремаркета не се плаща вече,а е валидна полицата на колата която тегли,тази година въпроса о отговора бяха същите,но пътен полицай я иска,кой е прав.Благодаря
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? mariya: Мога ли да се прибера с копие на застраховката и зелената карта от белгия и с изтекъл преглед
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? елизабет младенова: Здравейте, съществува ли гражданска отговорност за лек автомобил за срок от 1месец
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ivan Asenov: Jiveya ot 17 godini v Ispaniya.Idvam si vednaj v godinata za po mesez prez lyatoto.Kolata ima platen godishen danak i e minala pregled.Do sega pravih zastrahovka samo za peroida na otpuskata plus venetka.Sega blizkite mi sa poluchili pismo v koeto me uvedomyavat che ako ne platya grajdanskata otgovornost shte sprat kolata mi ot dvijenie.Vaprosat mi e sledniyat-pri takiva sluchai kato moyat kakvi sa zakonnite prava na sobstvenika.Zashto da plashtam za vreme v koeto ne polzvvam avtomobilat pochti godina.iskam da polucha kompetenten otgovor.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? slavikacunov: koi moze da mi kaze dali dgipa
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Rosen Tinchev: Добър ден Искам да Ви попитам има ли закон или алинея, при сключване на гражданска отговорност за лек автомобил при която и да е от компанйте предлагащи услугата в страната , че след определен период от време оправляваики автомобила извън рамките на Република България * повече от 30 дни * лицето на което е автомобила попада в графа * Опасен шофьор* в следствие на което при подновяване на Гражданската Отгожорност тя вече е четири пъти по-скъпа Благодаря Ви предварително за помоща Лек ден
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ivan: ako me hvanat policiq s motor 51 kybika kvo moje da mi napred
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Иван: Гражданската ми изтича на 20.12.2017.Предстои ми ремонт, който ще продължи около 45 дни.Трябва ли да я спирам от движение?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? VLADIMIR SALKIN: ДАДОХ НА СИНА СИ ДА АРА КОЛАТА ТОЙ НЯМА КНИЖКА И МИ СВАЛИХА НОМЕРАТА ВЕЧЕ 4 МЕСЕЦА НЯМАМ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ В ЗАКОНА ПИШЕ 1 МЕСЕЦ И ВЛИЗА В СИЛА 26.09.20117 МЕН МЕ ХВАНАХ НА 25.09.2017 KАKВО ДА ПРАВЯ
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Цветелина: Каква е процедурата по възстановяване на регистрацията на дерегистриран автомобил вследствие неплатена гражданска отговорност?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? милена стоева: ЗАЩО ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ОБЩИНИ ЦЕНАТА НА ГРАЖДАНСКАТА Е РАЗЛИЧНА
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ники: Здравейте,не съм плащал застраховка от 2 години и половина,дали ми е спрян от движение автомобила,и ако е спрян,какво трябва да направя.Ще се вкара ли в движение само с правене на нова полица?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ahmed: padna mi stikera na zelenata karta moga li da mina prez granicata
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Калина Манева: Сопственик съм на лека кола с БГ регистрация, но нямам шофЬорска книжка. МПСто управлва съпругът ми в мое присъствие. Той е македонски граждаднин с македонска шофЬорска книжка. 1. Има ли право въобще да го управлява с МК шофЬорска книжка? 2.Необходимо е да заминем в Ангия с българското МПС. Дали гражданската отговорност важи, в случай той управлява с македонската шофЬорска книжка а застраховката е на мое име?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Николай Коцев: Здравейте,потърпевщ съм в ПТП с лице което напусна мястото на ПТП-то след това.Беше намерен от КАТ,дойдоха за ощенка на щетите от застрахователната МУ компания и заснеха всичко.В какъв период мога да очаквам превеждане на средствата от застрахователя ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Валентин Радев: Защо се заплаща задължителна гражданска отговорност за автомобил а не за водач!?!?! Моето мнение е ,че всеки водач на МПС според категорията трябва да плаща задължителна гражданска отговорност - защото той управлява МПС-то а не собственика/може и той да е собственик разбира се/Само по себе си МПС-то не може да направи нарушение - някой трябва да го движи - нали или греша?!Представете си че имате 5 автомобила и само вие ги управлявате - защо да се плащат 5 застраховки?!?!?!?!или сте фирма имате 1000 автомобила и от тях 50 са в ремонт ....същото важи и за винетните стикери..
 • В? KRUM DIMITROV: Имам валидна гражданска отговорност един месец по рано от каското. (до 1.08 а каското е до 1.09).Желая двете застраховки да са с една и съща дата(1.9).
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? маргарита: Здравейте!Застрахователна компания"Олимпик" фалира,а там е затрахован автомобила ми(Гражданска отговорност и Каско).Какво трябва да направя?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? mariana: Здравейте! Можели засрхавката да бъде направена на името на друг човек ако колата се води на мое име? И ако има ПТП какви са последствията?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? М. Шукриев: Мога ли да прекратя застр. договор преди да е изтекъл срока му , и след това да сключа нов договор ГО , с нова дата. Благодаря...
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? slavko dimitrov: истича ми срока за плащане на гражданската а съм в чужбина.. може ли друго лице да ми я плати и испрети .и какви документи са нужни да дам на лицето за да свърши работа..мерси
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? georgi velichkov: v kat mi se vodi avtomobil koito az ne pritejavam na moeto ime s moeto egn imam registracionen nomer i mi se vodi ce dalja gragdanska otgovornost kade da hodj i kak da dokaja che ne pritejavam takav avtomobil nito v minaloto nito sega
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? MARIA DIMITROVA: Здравейте! Моят въпрос е - дали мога да сключа "Гражданска отговорност" на мое име, след като детето ми се води собственик на колата? И как дете на 9 години трябва да сключи задължителна застраховка?! Какви са последиците, не дай си боже при катастрофа? И след като аз съм обичайния водач, защо застраховката не е на мое име?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Евгения: Колата ми няма платена гражданска отговорност.Не я ползвам,но и в пълна изправност.Преди време от кат ми пратиха писмо,че е спряна от движение заради липсата на застраховка.паркирана и на паркинг през дома ми.Въпросът ми е имат ли право да я отстранят принудително с паяк поради липсата на застраховка?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Теодора: Здравейте, аз съм с 100 процент ТЕЛК,преди известно време прехвърлиха автомобил на мое име. Какво се случва с плащането на гражданска отговорност? Има ли отстъпки за инвалиди 1-ва група? А възможно ли е този договор да се сключи не от мен, собственикана автомобила а от оторизирано лице?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Joro: Имам наследено мпс от баща ми. Не е прехвърляно. Мога ли да сключа гражданска на мое име и да си го карам?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? краси: гражданската ми е изтекла през декември 2018г.от шест месеца не използвам колата си,седи в гараж,ще я ползвам през август 2019г.защо сега да плащам.не може ли преди да я ползвам да сключа гражданска.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Александър Бонев: Имам комбинирана засраховка за грожданска отговорност и автокаско и тя изтича на 18.08.19г. Заминавам в чужбина до 09.09.19г. Мога ли да направя ГО след пристигането ми или трябва да я направя предварително. След заминаването ми колата ще бъде в гараж.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Катя Йорданова: Здравейте , възможно ли е да купя кола с регострация на мое име , а обичайният водач да е друго лице ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Симеон: Зъдалжителна ли е застраховката в България?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Мартин: Здравейте Броко. Имам следният въпрос - ако автомобилът пред ваз изхвърли камъче от платното и то спука предното стъкло на автомобила, мога ли да бъда обезщетен за това по полицата на ГО? Благодаря предварително за информацията. Поздрави!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Владимир: Здравейте, При сгрешена ГО от страна на Застр. Брокер(сгрешен номер на рама), и период от 3 дни в които реално съм бил с "Неактивна" ГО, са ми удържа ли пари за съответния период, преди да се направи нова ГО от същия брокер. Въпроса ми е, в правото ли са Застр. Дружество да изплатят по-малка сума(възстановяване на първоначална вноска), за неактивна ГО с период от 3 дни, преди издаването на коректна такава?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Силвия: Здравейте! Ако направя птп по време на 15 дневния гратисен период и не съм си платила вноската,застрахователя ще поеме ли риска,ще ми се признае ли полицата за валидна.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Стоян Йорданов: трудоустроен съм с над 50%.имам ли право на по-ниска гражданска отговорност на колата?БЛАГОДАРЯ.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Анелия: Ако имам платена гражданска до януари,но сключа граждански брак и променя фамилия без да променям адреса гражданската отбрана невалидна ли става?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ивелина Попова: В кои нормативни документи мога да прочета всичко това - за гратисния период от 15 дни?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Светлозара: Здравейте. Загубили сме полицата на застрахорвката дали може да изкараме дубликат? Проблемът е там , че предстоеше анекс тъй като сменяхме талоните.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? георги: пенсионер съм не ползвам колата и не съм плащал гражданска отговорнос колата е спрана служебно от движение какъв е реда за пускане в движение
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Стратиев: Сега вече , може да не се сменят номерата Въпрос ,ако регистрацията е софия , но само номера е софийски а собственика живее в ямбол ,застраховката ГО по скъпа ли ще е от контролен номер с ямболска регистрация?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Светлин Желязков: Здравейте! Преди 2 години съм сключил гражданска застрахова , по номер на рама на автомобила, тъй като е нов внос и трябваше да го регистрирам в кат, а без гражданска както знаем не се получава . До тук всичко е наред, но се оказва, че месец по-късно служебно са ми я прекратили от кат и то без да ме информират по никакъв начин, след което са ме снимали месеци по-късно и според системата им аз съм бил без гражданска отговорност , а реално съм имал такава и то платена за една година не на вноски . Как да реагирам в тази ситуация след като разбирам 2 години по късно за случката и ме грозят две големи глоби . Благодаря предварително !
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Весела Поптодорова: Живея 6-7 месеца на годината в САЩ. Колата ми е в гараж и не я карам. Трябва ли да плащам Гражданска отговорност за периода в който отсъствам от страната? Данък плащам редовно.Не съм минала технически преглед за 2020 и 2021год.поради пандемията не мога да се върна в България за сега. Благодаря за съдействието.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Людмил Петков: Имам валидна гражданска отговорност но не съм махнал стария стикер и карам сдвата. Подлежа ли на глоба че не съм махнал стария стикер?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Николай: Едновременно сключих застраховка "Гражданска отговорност" на два автомобила, които имат различни собственици. В последствие установих, че отрязък №3 с номера на застрахователната полица в контролните талони на двата автомобила е разменен. Погрешно са залепени двата стикера на отрязък №3 с този номер на застрахователна полица, който се отнася за друг автомобил. Проблем ли е това и ако да какъв е редът да бъде отстранен?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Николай: Здравейте, Искам да закупя автомобил спрян от движение за алкохол на водача. Възможно ли е да се прехвърли нотариално и да се регистрира с нов собственик ? Независимо дали е възможно да се направи нова регистрация или се изчака да изтече наказанието, как бихо могъл да го регистрирам при положение, че не мога да му направя гражданска отговорност и преглед ? Благодаря предварително!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Тодор: Ако не съм аз собственика но имам 2 та талона на колата мога ли да платя последната вноска на гражданската ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Maria Dimitrova: Имам човек който е бил в Германия но има много глоби за плащане , вапросът ми е дали може да дойде в Германия без да го спрат или му направят нещо, той иска глобите да си ги плати но на вноски.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Борислава: Може ли от КАТ да ме глобят, ако гражданската застраховка и талона на колата ми са на различен собственик, тъй като колата е закупена със съществуваща гражданска отговорност?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.