Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Други често задавани въпроси за зелената карта?

Няма ли само зелена карта?

Не. Зелената карта е удостоверение, че имате гражданска отговорност. Не е самостоятелна застраховка.

Мога ли да взема зелена карта от друг застраховател, различен от този по гражданска отговорност?

Не. Зелена карта, получавате от избрания от вас застраховател по гражданска  отговорност. Удостоверение за това, че имате валидна полица под формата на сертификат може да ви издаде само той.

Мога ли да имам повече от една застраховка гражданска отговорност?

Трябва ли ми зелена карта за Гърция, Турция, Македония, Сърбия?

ДА. Налага ви го нашия законотворец, въпреки ЕС правилата. Задължени сте да имате зелена карта при напускане на територията на страната по Закона за дижение по пътищата и с Кодекса за застраховане.

А не би трябвало зелената карта да е задължителна за страните от Европейскато икономическо пространство, Сърбия, Андора и Швейцария. За тези страни (ако пропуснете възможната глоба на Гранична полиция, за която не сме чули още да е наложена), можете да пътувате и без сертификат. Няма да ви спрат на границата. Покритието по застраховката за тези страни е едно и също, с или без сертификат.

За кои страни е валидна гражданската отговорност?

При ПТП ми откъснаха част от зелената карта. Трябва ли да искам нова от застрахователя?

Не. Зелената карта която имате е с две идентични (ако не броим холограмата) части. Направено е за удобство. При ПТП с кола с чуждестранна регистрация пострадалото лице може да вземе втората част (тази без холограмата) на участника, станал причина за събитието . Това улеснява ликвидацията. Нищо повече.

Покритието на зелената карта не се променя. Можете да продължите да си я ползвате както до сега. Не е необходимо да взимате нов сертификат. При следващо събитие, оторизираното лице ще си препише данните за протокола. Няма право и не бива да ви взима оригинала. Той не е за еднократна употреба.

Полицата ми изтича след по- малко от 15 дни. Мога ли да взема зелена карта по текущата си гражданска отговорност?

Да. Нямате друг вариант. Застрахователят не може да ви откаже.

Има една особеност обаче. Минималната валидност на зелената карта е 15 дни. Ако зелената карта е издадена с валидност по- кратка от 15 дни, застрахователят носи отговорност до изтичане на 15-тия ден след датата на начало на сертификата, независимо от това дали имате сключена застраховка с него за този период. Има значение, ако направите ПТП по новата полица след изтичане на краткосрочния сертификат. Старият и новият застраховател са солидарно отговорни. Това означава, че трялбва да си поделят щетата.

Може ли да ми откажат да ми издадат зелена карта?

Принципно Да, но на практика Не. Нормативно е допустимо, ако полицата е друезична застрахователят да може да си спести издаването на сертификат. Освен със зелена карта обаче няма как да ви удостовери, че покрива риска за територията на трети дъжави. Така, че и при двуезични полици сертификатът се остава задължителен.

Мога ли да пренеса празна зелена карта през границата?

Не, без изрично писмено пълномощно на застрахователя.

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? niki: Трябва ли да имам застраховка и за лекотоварно туристическо ремарке?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Даниела Колева: От 6 години шофирам автомобил Форд,купих го от фирма след изтичане на лизинг.Все още не съм го прехвърлила и се води на Мото Пфое.Последните години съм застрахована в Булстрад.Сега трябва да си поднова застраховка ГО,но не мога,тъй като Мото Пфое вече са ми пуснали полица,не са ме уведомили,не са ми я изпратили,а са ми вързали ръцете и не мога да си направя ГО,при моя застраховател.Не искам тази полица,за мен е изнудване.Освен това винаги си плащам застраховката на вноски,а не еднократно.Какви са възможностите ми -да остана в Булстрад?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Петър Иванов: Колата ми е стара и предвиждам да я сменя след 4-5 месеца. Трябва ми гражданска отговорност само за 4 месеца. Мога ли да я сключа или застрахователят ще ми откаже ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ивелин Иванов: през месец декември 2017 г. претърпях ПТП по вина на трето лице, което почина на мястото на произшествието. Приключиха всички проверки и експертизи от органите на МВР и прокуратура. какво е необходимо да изпратя до застрахователя, издал "Гр.отговорност" на водача, причинител на събитието
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Николай: Купих кола с гражданска и зелена карта. Застрахователят ми издаде само анекс за смяна на собственост, но ми каза, че няма нужда от нова зелена карта, тъй като в анекса данните са написани и на английски и на границата ще видят, че има смяна на собствеността. Това така ли е и в този случай трябва ли да се издава нова зелена карта?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.