Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Как да не плащам за гражданска отговорност?

Нямате кой знае колко легални възмогности. Застраховка гражданска отговорност е задължителна. По силата на действащото българско законодателство всеки собственик на регистрирано превозно средство е длъжен да поддържа валидна полица. Като това условие не зависи от това дали, доколко, как и въобще се ползва МПС-та, в какво техническо състояние е или други субективни характеристики. 

Три са допускимите от закона начини да избегнете задължението за сключване на гражданска отговорност

Продайте превозното средство

Продажбата е свързана с промяна в регистрацията на МПС.  При нея отпада застрахователния интерес на продавача и задължението му да сключва гражданска отговорност

Продавам колата. Какво да правя с гражданската отговорност?

Продавам колата. Как става?

Прекратете регистрацията на МПС-то

Прекратяването на регистрацията е крайна мярка. Тя превръща превозното средство в недвижима собственост или означава, че обекта за превоз вече не съществува физически.

Прекратяването е възможно по два начина:

 • По искане на собственика и
 • Служебно.

Искам да прекратя регистрацията на колата. Как става?

При прекратяване на регистрацията превозното средство излиза от обхвата на подлежащите за застраховане по гражданска отговорност. А от там отпада и задължението ви да сключвате задължителната застраховка.

За кои превозни средства съм длъжен да сключвам гражданска отговорност?

Спирате го от движение

Спирането от движение е третата възможност при която можете да избегнете задължението за сключване на гражданска отговорност. То е временна мярка и не променя регистрацията.

При спиране от движение се ограничава правото, (по инициатива на собственика или с административно наказание), на превозното средство да се движи по пътища за обществено ползване. Спрените от движение МПС-та не подлежат на застраховане по гражданска отговорност.

Искам да спра колата от движение. Как става?

Друг легален начин да не плащате за гражданска отговорност няма.

Ако не сте от описаните до тук, проверете цените за подновяване на полицата.

Спазването на закона е задължение (не пожелание).

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? Zdravko Angelov: Koy mozhe da promeni statukvoto Grazhdanska otgovornost da se zaplashta ne za avtomobil, a za vodach na MPS.Katastrofite gi pravyat vodachite a ne avtomobilite!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Zdravko Angelov: Tryabva li zadylzhitelno da se zaplashta globata ot 250lv. pri sluzhebnoto deregistrirane na avtomobila?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ПЕТЪР: Собственикът на лека кола е от януари 2016 в чужбина, колата еизправна и е в частен гараж и не се ползува, ГО е изтекла.Искахме да я дерегистрираме, от КАТ казаха,че щом е изправна и с платен данък, не се ползува, дерегистрация не е необходима.Какво да правя
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Илия Пеев: Имам застраховка ГО на четири вноски. През времето на четвъртата ми вноска аз ще съм в чужбина и няма да карам колата.Мога ли тогава да не плащам последната вноска? Ще имам ли някакви санкции при следващото подновяване на ГО или от КАТ някаква дерегистрация за този тримесечен период.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Димитър: Живеем в чужбина и идваме в България на почивка за около един месец. Когато ни няма в България, колата се държи в гаража ни на къщата. Трябва ли да се купува гражданска застраховка за периода, когато не ползваме колата?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.