Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Какви документи да нося в колата за гражданска отговорност?

Въпреки технологичните удобства, свързани с електронното издаване на гражданската отговорност, застраховката е обременена със значителна удостоверителна документация.

Какви документи съдържа вашата полица по гражданска отговорност?

Всички съпътстващи документи (с изключение на зелената карта за страни от ЕИП и многостранното споразумение) задължително следва да се носят от водача на превозното средство и могат да бъдат поискани при проверка от пътна полиция.

Задължителен за колата е само стикера.

За какво служи стикера?

За всичко останало преценката на удобното решение е ваша.

Факт е обаче, че не винаги е удобно целият пакет бланки да бъде прехвърлян от една чанта в друга. Затова бихме ви препоръчали следното:

Удобно е двустранният протокол да стои в колата.

Така ще се подготвени за всяка градска изненада. Нещо повече Пътна полици има право да проверява носите ли си ДКП-то докато карате колата.

  Кога се попълва двустранен констативен протокол?

Съхранете го на място, на което да не е изложен на пряка слънчева светлина. (Например в жабката или сенника. Не пречи да е сгънат на две.) От слънце, топлина или друго  екстремно въздействие химизираните бланки се изкривяват и избледняват.

Ако вашата бланка за ДКП е похабена, поискайте нова от брокера издал полицата или застрахователя. Не е задължително двустранният протокол да бъде брандиран с логото на компанията по текущо валидната гражданска отговорност.

Част от застрахователите предлагат бланката на ДКП да бъде принтирана. Считаме, че този вариант не е за предпочитане, защото използването му може да бъде свързано с недоразумения при ликвидация. Не можете безспорно да докажете, че екземплярите, попълнени от двете страни, съдържат идентична информация, нали?

За да избегнете въпросите при попълване, принтирайте примерен ДКП от нашата страница.

Как се попълва двустранен констативен протокол?

Удобно е копие от полицата да стои в колата

С въвеждането на електронната система за издаване на застраховки гражданска отговорност, значението на физическият носител на полицата намаля. На какъвто и лист да е принтирата застраховката, тя е валидна докато е такава и за застрахователя.

Валидна ли ми е гражданската, как да проверя набързо?

За да сте сигурни, че автомобилът няма да бъде управляват без доказателството, че сте изпълнили задължението си по кодекс, направете и копие на оригинала на полицата за колата. Ако сте наш клиент, можете да си принтирате застраховката през вашия персонален профил. 

Контролният талон е добре да се носи от водача

Не пречи да стои в колата, но ако го загубите трябва да поискате дубликат. Контролният талон съдържа част 2 от стикера. За издаване на дубликат е необходимо да бъде преиздаден нов стикер. А за това ще се наложи да отлепите част 1 от стъклото и да платите административна такса за нов. Варира от 1,4 до 5лв при различните застрахователи.

Зелената карта е добре да се носи от водача

Със същите съображение. Ако я загубите, преиздаването е свързано с такси.

За какво служи зелената карта?

Знаем всичко за гражданската отговорност! Не очаквате ли точно това от вашия брокер?Провери актуалните цени за гражданска отговорност

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

  • В? VIKTORIA GEORGIEVA: камиона ни е в чужбина може ли да пътува с копие на гражданската отговорност и копие от стикерите.няма къде да ги изпратя освен по ел път?Ако има санкции какви са те?
    • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.