Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Купувам кола с валидна гражданска отговорност. Какво трябва да доплащам?

Безспорно една от екстрите на по старите коли при тяхната продажба е валидната полица по гражданска отговорност. Причината е ясна. Автомобилът е сравнително евтин (1000-2000лв), а задължителната полица поне 140лв.

Предимство ли е платената полица?

В общият случай да. За поне година спестявате разхода за неизбежната застраховка. При промяна в собствеността обаче има няколко особености. Една от тях може да ограничи ефекта спестените пари за застраховка.

Какви са правилата за гражданска отговорност при промяна на собствеността?

При промяна на собствеността застраховката не се прекратява. Право да се откаже от вече валидна полица има новият собственик. Ако иска да прекрати полицата на новия автомобил е достатъчно да уведоми застрахователя. Не е необходимо да посочва причина.

Ако обаче предпочете да задържи валидната полица, следва да уведоми застрахователя и за промяна на собствеността да получи анекс (добавък). Застрахователят не може да откаже да приеме за застраховане новият собственик, независимо от неговия рисков профил или нежелана застрахователна история. Има право обаче

 • да изиска плащане на административни такси за издаване на нови удостоверения за валидност на гражданската отговорност (като стикер, зелена карта) или
 • да изиска да доплатите справедливата, за новия рисков профил, премия по тарифа.

Административни такси за удостоверения за валидна застраховка

Знаете, че валидността на сключена полица по гражданска отговорност се удостоверява не само с полица. Задължително (все още) по кодекс е наличието на стикер и контролен талон, а за покритие на трети страни и зелена карта.

 • Промяна на контролен талон и стикер

Ако при промяната на собствеността МПС-то има и нов номер е задължително да изискате с издаването на анекса към полицата и нов контролен талон.  Този който получавате от стария собственик съдържа стария номер на вашия автомобил. Тъй като контролния талон съдържа част 2 от стикера (знака на Гаранционния фонд), за неговата подмяна следва да получите и нов стикер.

Как става?

Новият стикер се издава от брокера или застрахователя заедно с анекса за промяна на собствеността. Застрахователят може да поиска и да върнете стария контролен талон.

За издаването на нов стикер дължите плащане на неговата стойност. Струва  1,40лв. при повечето застрахователи. 

 • Промяна на сертификат зелена карта

Ако към полицата на новата ви кола е бил издаден сертификат зелена карта, за промяна в обстоятелствата (нов собственик) следва да бъде издаден нов. Не е задължително. Вие решавате дали да продължите да ползвате, купеното при сключване, разширение на покритието за трети страни. Новата зелена карта също може да бъде свързана с административни такси. За задължителния обхват не би трябвало да бъдат събирани, но може да очаквате и до около 5лв. за пореден сертификат. Зависи от текуката политика на застрахователя.

Прочети повече Ще пътувам в чужбина, трябва ли ми зелена карта?

Как става?

Нов сертификат зелена карта може да бъде издаден от брокера или застрахователя, заедно с анекса за промяна на собствеността.

Доплащане на справедливата премия по тарифа

Ако рисковият профил (възраст, шофьорски стаж, наличие на ПТП и т.н.) на новият собственик е различен от този на стария, при анексиране на полицата застрахователят има право, но не е длъжен, да изиска от вас доплащане до справедливата цена по тарифа. Например новият собственик е на 21г, а гражданската отговорност е на лице на възраст 46г.

Как става?

При анексирането на полицата брокерът или застрахователят следва да ви предложат нова цена (ако има такава) за промяна на обстоятелствата при които е сключена полицата. Независимо от това дали ги приемате или не, се издава анекс за новия собственик.

При прехвърлянето на правата по застраховката застрахователят или посредникът от негово име са длъжни да ви уведомят дали дължите доплащане и в какъв размер. Срокът да бъдете писмено информиран, че дължите допълнителна премия е 1 месец от уведомлението за промяна в собствеността. Ако не получите такова, значи цената за гражданската отговорност остава такава, каквато е уговорена при сключване.

Имате две седмици срок в който можете да приемете промяната в цената и да платите очакваната сума. Ако не го направите полицата застрахователят няма право да прекрати полицата, както и да откаже плащане при щета. Практиката обаче не винаги следва нормативните разпоредби!

Въпреки, че е възможно като процедура много малка част от компаниите на нашия пазар я прилагат. При повечето независимо от рисковия профил на новият собственик, цената по полицата остава без промяна.

Препоръчваме Ви!

Ако сте в опасната за застрахователите възраст и купувате от улегнал собственик, задължително след „Има ли полица?”, питайте и „В коя компания е сключената гражданската отговорност?”

Прочети повече Какви са последствията, ако не уведомите застрахователя за промяна в собствеността на МПС-то?

Каква би била разликата за доплащане?

Зависи при какви условия е сключена полицата. Доплащането е към актуалната при сключване тарифа. Приемлив ориентир можете да видите от разликата според възрастта в текущите цениПровери актуалните цени за гражданска отговорност.

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? Емил Георгиев: При произшествие в чужбина ми скъсаха отрязък "копие" от зелената карта. Предстои ми ново пътуване. Какво трябва да направя за да я подменя с нова? Застраховката е в ДЗИ. Благодаря предварително.
  • О: Broko: Ле лее трябва да почерпим за забавянето. Нищо не се налага да правите. Нещата седят така.
   Ако сте виновен късат част от зелената карта. Трябва им копие. По удобно е да се скъса пред това да се снима. Ако имате друга щета- ще снимат. Не ви трябва нова зелена карта.

   Не забравяйте да уведомите застрахователя си по ГО за събитието. Става така.
 • В? Ali Ahmedov: Зддравейте.Придобих кола със застраховка едногодишна с плащане на вноски.Остава последна четвърта вноскав Дружество Дал Бог.Талони,нови номера всичко епрехвърлено по колата на новият собственик-на мене.Но не успявах да намеря офис в моят град на това дружество,както и да се свържа с тях по някакъв начин.Успях с един посредник да регистрирам новият талон и себе си в тяхната система-обясниха ми ,че не могат да ми издадат анекс защото сървъра не им работил и вече близо месец.Застраховката с третата вноска е валидна до 02 юни месец 2017г -Искам да си издам нова застраховка в дружество Алианц-но пак немога защото системата не им позволявала-показвало ,че ми е валиднаоще застраховката,а аз знам ,че не е така-Какво и как да постъпя? Благодаря Ви искам в алинц на мое име и с новите номера да си е застраховка,стикер и т.н пишете ми на имейла
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Филип: Продадох автомобил на 20 годишна жена. Продажбата беше напълно законна автомобилът прехвърлен при нотарус. Имах валидна ГО, ГТП, Данък и ги предадох на новата собственичка. Преди обаче тя да си извади новите талони и новата ГО с нейните данни е катастрофирала и е дала моите данни по ГО. Какви последствия може да има това за мен?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Емил: Здравейте,Имам сключена активна застраховка Гражданска отговорност, но ми предстои смяна на рег. номер, как стоят нещата с нея, остава ли си валидна, до колкото прочетох, се прави някакъв анекс към нея с новия номер, но къде се прави това, в кат ли или в застр.брокер. И колко време имам след смяната на номера да го направя това. Благодаря, Поздрави,
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.