Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Купувам си кола! Какво да правя с гражданската отговорност?

Ако купувате кола без валидна българска регистрация

Ако купувате нерегистирано на територията на страната превозно средство, застраховка гражданска отговорност е необходима за първоначалната му регистрация. Достатъчно за сключване на полица е да представите договора за покупко- продажба. Той удостоверява Вашите права върху МПС-то и съдържа необходимите технически данни за да бъде издадена полицата.

Ако нямате договор за покупко - продажба (например купувате полицата преди покупката, искате да пререгистрирате ваше МПС ползвано в друга ЕС юрисдикция или такова, получено след дарение и т.н.) достатъчни са копие на старият регистрационен талон и лична карта на новия собственик. 

Може да предоставите и фактура, ако съдържа достатъчното информация, за превозвото средство и купувача, за издавате на полица.

Общо казано за полица на кола без валидна българска регистрация ви трябва документ, с информация за:

 • техническите характеристики на колата (рама, дата на първа регистрация, марка, модел, цвят и т.н.) и
 • новият собственик (имена, ЕГН, адрес по постоянна регистрация).

За превозни средства без валидна българска регистрация (означава,  че няма каквато и да е регистрация, има регистрация в страни от Европейския съюз, или временната регистрация е изтекла) е задължително да бъде сключена 30 дневна гражданска отговорност. Откажете, ако ви бъде предложено издаване на годишна такава. Това е в противоречие с действащото законодателство и може да коства неудобства при щета. При грешка/ разлика в рамата (без значение дали е от Пътна полиция или издателя на полицата), нямате опция за корекция и трябва да сключите нова полица. 

След получаване на свидетелството за регистрация сте длъжен да уведомите за това застрахователя. Уведомлението се извършва като представите копие на талона. За промяната в обстоятелства (получаването на регистрационен номер) към полицата Ви по гражданска отговорност следва да бъде издаден анекс (добавък). Добавъкът към договора Ви за застраховка може да бъде издаден и от посредника сключил вашата застраховка.

Съдействието от страна на посредника е част от ангажимента, който е поел към вас!

Ако купувате превозно средство с валидна българска регистрация

Ако купувате регистрирано МПС, продавачът е длъжен да Ви предостави всички документи по действащата застраховка гражданска отговорност (полица, контролен талон, сертификат зелена карта, сметки за платени вноски при разсрочено плащане на премията). Съвместно с него следва да уведомите застрахователя. Достатъчно за това е да представите двустранно подписано искане (свободен текст) за прехвърляне на правата по действащата застраховка.

Ако не получите съдействие от страна на продавача за уведомлението за промяна на собствеността, можете да се обърнете едностранно към застрахователя. Става с писмено искане свободен текст. Към него е трябва да приложите договора за покупко- продажба или новото свидетелство за регистрация (талона в който вече е отразена промяната в собствеността).

Срокът да уведомите застрахователя е 7 дни от датата на покупката на превозното средство.

За промяната в собствеността на МПС-то застрахователят издава анекс, нов сертификат зелена карта, стикер и контролен талон (ако при промяната на собствеността превозното средство е нов регистрационен номер).

Прочети повече Купувам кола с валидна гражданска отговорност. Какво трябва да доплащам?

ВАЖНО!

За да бъде издаден нова зелена карта или контролен талон, застрахователят може да изиска да му предоставите стария сертификат, контролния талон и стикера. (Можете да откажете връщането на стикера, ако не ви се занимава с отлепяне. Той е за еднократна употреба! Застрахователят няма право да ви поставя изисквания, които са в противоречие с разпоредбите на нормативната уредба. )

Права и задължения на купувача

 • Длъжен сте до 7 дни от придобиването на превозното средство да уведомите застрахователя.
 • В рамките на този срок имате право едностранно да прекратите договора за гражданска отговорност без да посочите основание.
 • Солидарно отговорен сте с продавача са не платената част от премията до датата на прехвърлянето

Права и задължения на застрахователя

 • Застрахователят може да изиска за погасите неплатената част от премията до датата на прехвърлянето.
 • Може да начисли допълнителна премия, по своя преценка, за промяна в рисковите обстоятелствата при които е сключена полицата.

ВАЖНО!

Част от компаниите са предвидили специални ценови условия при невярно декларирани или укрити обстоятелства. Задължително, ако ще ползвате гражданската отговорност, сключена от продавача, питайте вашия брокер или застрахователя за особеностите! В противен случай рискувате при ПТП (тогава със сигурност застрахователя ще провери достоверността на декларираните при сключване обстоятелства) да се наложи да доплатите значителна разлика.

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? Галина Иванова: При купуване на автомобил с изтекла застраховка Гражданска отговорнст. Аз трябва да сключа нова преди промяната на регистрацията в КАТ, полицата на чие име ще бъде издадена.
  • О: Broko: Поръчвате полицата с данните на собственика по талон. Във вашият случай- стария собственик.
   След нотариуса имате 7 дни да уведомите застрахователя (директно или чрез брокера издал полицата) за промяната в собствеността. Издава се анекс с данните на новия собственик.
   Срокът да промените регистрацията в КАТ е 14 дни. Ако няма да има промяна в регистрационния номер (например защото живеете в същата област или държите да запазите стария номер) можете да уведомите застрахователя/ брокера с копие на договора за покупко продажба.
   Ако ще има промяна в рег. номера- първо КАТ и после застрахователят/брокерът срещу копие на талона ви издава анекс.
 • В? Любо: Автомобил,който ще се кара 6 месеца и след това се спира от движение.Как да се сключи застраховка за 6 месеца или на разсрочено плащане от две вноски да се плати само първата вноска ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Николай Бояджиев: Здравейте, имам следното питане. Брат ми си купува кола, която има транзитни номера, но са изтекли преди два или три месеца. Иска да направи застраховка за да може да я регистрира и в SDI са му казали че не може защото е трябвало да го направи преди два три месеца (гогато е вкарана колата) а той има застраховка на транзитните номера. Казали му директно в КАТ да пита какво се прави. Имате ли някаква идея как се процедира... все пак не я е къпил преди два-три месеца и да стои при него колата.... Благодаря много. Поздрави
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Xristiqn Georgiev: Napravix si zastraxovka za 30dni.Kolata e s angliski nomera no nqma abazmojnost da q registriram mojebi sled 2 3 meseca shte ima li nqkav problem sled kato izteche taq grajdanska kato si pravq posle nova za reg
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Младен Боев: Може ли с полица, която съм получил по имейл (копие) да регистрирам кола и после да получа оригинала на полицата. В КАт ще ме върнат ли? Колата е нов внос.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Denitsa: Здравейте. Тъй като няма да успея до 7 дни да пререгистрирам колата, която закупих, отидох при застрахователя само с документи за покупо-проджаба. От там обаче ми обясниха ,че не могат да сменят титуляра само по този договор , а имат нужда от новата регистрация в КАТ, т.к. вече всичко се вързвало към БД на КАТ. Това вярно ли е и ако не какво да правя ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ивелин: Здравейте, купих кола от официален представител. В момента колата е с рег. номер CB (София). По адресна регистрация в новия талон ще бъде Габрово. Ако оставя СВ номера ще има ли разлика в цената на ГО за напред?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.