Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Мога ли да имам повече от една валидна полица по гражданска?

Не. Наредба 49 изрично забранява за едно превозно средство, към даден момент от време, да има повече от една валидна гражданска отговорност.

Издаването на втора полица със застъпваща се валидност е технологично невъзможно. Проверката за съвпадение в сроковете е автоматична при издаване на договора. Ако има такова, Гаранционния фонд връща предупредително съобщение и отказва да даде номер на полицата.

Какви неудобства може да коства забраната за сключване на повече от една полица?

Няколко. Всяко от тях изисква да сте по- внимателни при избор на застраховател.

Запомнете правилото!

Каквото предпочетете при сключване, това ще ползвате цяла година.

При избор на компания за подновяване на гражданската отговорност, обърнете внимание не само на цената.

Задължителната полица носи отстъпки по каско.

Каското е по- скъпата застраховка и отстъпката по него може да компенсира разликата в цената между най- евтината оферта за гражданска отговорност и тази на предпочитания каско застраховател.

За полици, сключени преди 01.01.2016г. е валидно още едно съображение:

Разширението на покритието за трети страни е с различни правила при всеки застраховател

Знаете, гражданската отговорност по полици, сключени преди 01.01.2016г. има по- тяхна териториална валидност. Тя важи само за страните от Европейското икономическо пространство, Сърбия, Андора и Швейцария. Това няма нищо общо със зелената карта. Тя само удостоверява, че имате полица и за кои страни е валидна. Може да я имате винаги.

Разширение на покритието за трети страни се предлага само по текущата ви полица.

Предложенията на компаниите варират във времето, но каквото ви обещаят при сключване, остава в сила за пълния срок на валидност на полицата.

Ако спре да ви харесва текущия застраховател, имате право на нов едва след като стария ви отпише от регистъра на Гаранционния фонд

Хубавото е, че в определени случай става лесно. Например ако не платите поредна вноска, след  15-тия ден от датата на падежа, сте готови за нова застраховка. Поне в началото на този 16-ти ден обаче нямате полица. Ако я направите с валидност от същия ден, може да се сдобиете с къдрав час за край, което при ограничението ще ви продължи грижите за точен част и догодина.

Ако сте нов собственик на вече застрахована кола (тогава имате пълното право да прекратите застраховката), трябва да разчитате на бързината и отзивчивостта на застрахователя да ви махне от регистъра, за да си направите задължителната полица там, където ви харесва.

Какви затруднения ви създава забраната за повече от една валидна гражданска отговорност на превозно средство?

Макар и не типично, сключването на повече от една гражданска отговорност, ви позволява много лесно и евтино да получите поне двойни лимити на обещетенията за едно събитие. Всички застрахователи отговарят солидарно до размера на щетата, но общия ангажимент е в толкова пъти по- висок, колкото е броя на валидните към датата на събитието, полици.

При ограничението за наличие само една полица на превозно средство, ако търсите покритие за лимити, по- високи от нормативно определените, ще ви е трудно и скъпо. Не всички компании ще ви предложат оферта (не са и длъжни, защото е доброволно). Цена ни е трудно за прогнозираме, но определено няма да ви хареса.

Какви неприятности може да ви създаде ограничението?

Може да се окаже, че сте застрахован без да сте поискали.

Решавате да подновите, но се оказва, че някой вече го е направил. Обикновено е посредника по текущата полица. Разбира се можете да анулирате застраховката, но ще се наложи да търсите застрахователя лично и на място да давате обяснения.

Полицата не е платена, но не всички компании прекратяват неотчетени към тях договори в кратките 5 дни, предвидени по Наредба 49. Имате избор и да изчакате 15-те дни, след което е задължително, при неплащане, застрахователят да ви махне от Гаранционния фонд и да си получите правото сами да избирате къде да сте застрахован тази година.

Какви цели постига ограничението?

Нямаме предположения. Вероятно някакви...

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

  • В? КАТЯ СЛАВЕВА: КАТО КАЗВАТЕ ГФ ,ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ЗА ДВЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ГРАЖДАНСКИ ОТГОВОРНОСТИ ЗАЩО ВТОРАТА НЕ ОТХВЪРЛИТЕ ,А ПРИБИРАТЕ ПАРИТЕ КОГАТО Е ПОГРЕШНО ИЗДАДЕНА?ОТНАСЯЩА СЕ ЗА ЕДНО И СЪЩО ДЕЙСТВАЩО ВРЕМЕ И МПС???????
    • О: Broko: А защо адресирате въпроса си към нас, а не към брокера, който сте избрали?! Нали сте го предпочели спрямо останалите над 300 на пазара защото му имате доверие!
      Ако бяхте предпочели нас, щяхте да бъдете информирана, че имате текущо валидна полица. Ние предпочитаме доволен клиент пред няколкото лева комисионна.
  • В? КАТЕРИНКА ИВЧОВА: АЗ ГОПОДА СЪМ ЗАСТРАХОВАТЕЛ .ВЪПРОСЪТ МИ БЕШЕ :СКЛЮЧИЛА СЪМ ДОГОВОР КАТО СЪМ ИЗДАЛА ВМЕСТО НА №KH6393AP А №KH6393AT ГРЕШКА В БУКВА "Р"ЗА "Т".СЕГА ПЛАЩАМ НА ПЪРВИЯ 161,00ЛВ.КАТО ИЗДАМ НОВА .КАКВО ПРАВИМ СЪС СТАРАТА?????
    • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.