Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Нямам технически преглед. Важи ли ми гражданската?

Да, валидна е. Защото покритието по гражданска отговорност е на база всички рискове. Полицата е валидна при всяка ситуация, различна от изрично изключените. Удостоверението за техническа изправност на автомобила, какъвто е задължителния технически преглед, не е изрично изключение.

На практика обаче е възможно да срещнете определени затруднения в зависимост от ситуациите в които може да попаднете.

Какви са Вашите права и вероятните последствията в няколко възможни ситуации?

Ако сте увреденото лице, което претендира за обезщетение пред застрахователя на виновния.

Талон за валиден технически преглед изискват почти всички компании при предявяване на претенция. Липсата на такъв обаче не може да бъде основание за отказ от плащане. Кодексът за застраховане не дава право компанията по гражданска отговорност да ограничи вашето право на обезщетение поради липсата на удостоверение за техническа неизправност на превозното средство.

Защото талонът за технически преглед не удостоверява обстоятелствата при които е възникнало събитието (за това служи протокола за ПТП), не удостоверява вашето право да получите обезщетение (за това е необходим талонът на колата, като документ за собственост). При определен вид щети, обаче удостоверението за техническа изправност може косвено са бъде свързано с размера на щетата. С други думи липсата на валиден талон за технически преглед може да бъде окаже влияние, само върху размера на платеното обезщетение, но не и върху решението дали то да бъде платено.

Застрахователят има право да иска от вас да предоставите талона за технически преглед, тъй като кодексът за застраховане допуска компанията да изисква допълнителни документи (необходими по негова обоснована преценка) за установяване на основанието и размера на щетата. Ако те не бъдат представени това удължава срока за решение по вашата претенция от 15 дни до 90 дни.

Ако плащането бъде отказано с аргумент породен от непредставен валиден талон за технически преглед, търсете правата си в съда.

Ако сте виновния за ПТП водач

Застрахователят не може да откаже плащане по причинената от вас щета с аргумент за липса на документ за технически преглед. Ако обаче ПТП- то е причинено в резултат на неспиране и не предприемане на необходимите мерки за отстраняване на възникнали по време на движение повреда или неизправност на превозното средство, компанията може да предяви регресен иск към вас за възстановяване на платеното на пострадалия.

Обстоятелството, доколко сте спрели, предприели или не необходимите мерки при възникнала повреда по време на движение обаче не се установяват с талона за технически преглед. Ако към вас бъде отправена регресна покана с допускането, че сте управлявали технически неизправно превозно средство само на основание липка на свидетелството за техническа проверка, търсете правата си в съда.

Вторият, не по- малко съществен риск, с който е свързано управлението на МПС без валиден талон за преглед, е санкцията от пътна полиция. Глобата е 50лв. Ако обаче може да се установи, че вашата кола е технически неизправна и движението с нея- забрането (вижте: Кога е забранено движението на превозното средство?) санкцията може да бъде до 150лв. Пътна полиция има право дори да спре колата от движение.

Неудобството и рисковете, свързани с пропуснат технически преглед, могат лесно да бъдат избегнати.

Оставете този ангажимент на BROKO. Ще ви подсетим навреме. (Безплатно е!) Регистрирайте се!

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? cvetelin: Kak moga dase pribera ot ispaniq,s avtokaravana na koqto e iztekal pregleda ot fevruari2012.kakvi 6te sa posledstviqta ako me sprat.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ivan Borisov: Здавейте,искам да попитам във връзка с темата,на 18.10 претърпях ПТП по вина на другия водач ,направиха 2 огледа на колата ми,но вчера забелязах,че техническия ми преглед е бил до 17.10 и тъй като много познати ми казаха,че нищо няма да ми изплатят от гражданската отговорност, въпроса ми е дали имат право да ми откажат изплащане на щетите ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ивета: Добър ден.Карам кола с бг регистрация в чужбина,изтекъл ми е ГТП.Какви са последствията ако се прибера до България без преглед или какви други алтернативи имам.Благодаря.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Konstantina Kostadinova: Здравейте, тази седмица претърпях ПТП по вина на другия водач. Днес бяхме с лицето на застрахователната фирма на оглед на колата, ще и има и втори оглед. След като започнахме да пишем документите се оказа, че ми е изтекъл техническия преглед. Човека ме успокой, че не би трябвало да направят проблем за това и обикновенно проблем има ако си търся парите от каско, не от гражданска. Има ли законно основание затрахователя да ми откаже плащане поради тази причина - независимо, че другия шофьор беше изяло виновен за ПТП-то?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Роза Минева: Физическо лице съм, колта ми е дерегистрирана служебно, не съм получила уведомленията, въпреки че от гаранционния фонд ги били изпртили. Съставиха ми акт на пътя, и втори за неспазване на знак. Какво ще бъде наказанието ми, нямам други актове.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.