Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

От къде да си купя зелена карта?

Не купувате! Зелената карта е безплатна. Трябва да сте получили такава при издаване на полицата, плащане на поредна вноски или анексиране. Ако все пак поради друга причини (например не я намирате) ви потрябва сертификат можете да се обърнете към вашия брокер или застраховател. В изключително редки случая, правото на брокера да удостовери наличието на гражданска отговорност със сертификат може да бъде ограничено от застрахователя.

Как да проверите към кого да се обърнете?

Ако не познавате брокера или не помните къде е правена полицата, погледнете бланката на застраховката. Ако има посредник, то той задължително е изписан в текста, името на застрахователя също.

Как да поръчате нова зелена карта на Broko?

Ако вече сте наш клиент

Нова зелена карта можете да ни поръчане по телефона. Ще ви уведомим за таксите за издаване, когато има такива и ще изпратим сертификата на посочен от вас адрес. Безплатно.

Ако не сте наш клиент

Ами... помислете къде ще подновите. Работата на вашия брокер е да ви осигури комфорт с полицата.

 

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? DINKA PETROVA: 6te patuvam do TURKIYE iskam da pitam za selenata karta minimum za kolko vreme moje da bade napravena i samo zastraxovkata i zelena ta karta li 6te mi trqbvar dr dokomenti dali trqbvar da se pravqt osven zastraxovkata mi i zelenata karta
  • О: Broko: Здравейте, зелената карта е удостоверение, че имате валидна полица гражданска отговорност. В случай на щета е достатъчно да покажете само зелената карта.
   Издаването на зелена карта означава и че застрахователят разширява покритието по полицата ви и за трети страни (различни от тези в европейското икономическо пространство). Това е причината да няма компания, която да продава само застраховка зелена карта.
   За Турция зелената карта е задължителна.
   Ако се издава по текущата ви полица по гражданска може да бъде със срок до края на валидността на полицата (ако остават повече от 15дни). Ако са по- малко не може да бъде издаден сертификат, трябва да направите нова гражданска.
   Ако ГО-то е в Армеец можете да вземете само едномесечен сертификат. Цените започват от 17лв.
   Ако сте платили еднократно при Булстрад и Български имоти имате право на 2 безплатни сертификата за по 15 дни. При Булинс имате право на един. Обърнете се към брокера издал полицата или офис на застрахователя да ви ги пусне .
   Няма компания която да продава само зелена карта.
   Други застраховки за колата не ви трябват. Добре е да имате за вас и пътуващите с вас застраховка на медицински разноски. Не е задължителна, но покрива евентуалните разходи при нужда от здравна помощ. За Турция европейската здравна карта не важи.
 • В? zahariev: Ще патувам до Виена , необходима ли ми е Зелена карта. Застраховка Г.О ще я сключа в БУЛ ИНС .
  • О: Broko: Не, но трябва да сключите застраховката без отстъпка за България. На тази цена сертификатът е безплатен.
   При еднаква цена е без значение дали ще ви бъде издаден сертификат или не. удобно е да го имате, тъй като полицата на Булинс е само на български. Зелетата карта се издава на латиница.
 • В? Виолета: Здравейте:) Изтече ми гражданската отговорност докато съм в Германия, където съм в момента, мога ли да я платя към Вас онлайн?
  • О: Broko: Здравейте, за гражданската отговорност все още нямаме опция за плащане онлайн. Единствената не касова възможност е банков превод. Ако за вас е удобна, изпратете поръчка са полица с пояснение на поле бележки, че предпочитате плащане по банков път.
   Това е клиентската сметка на брокера. BG62FINV91507010N0RISK (FINVBGSF). След като плащането бъде потвърдено ще можете да свалите полицата от персоналния профил на нашата страница.
   Моля, ако предпочетете този вариант изчакайте с плащането докато потвърдим поръчката ви по и-мейл.
   Съжаляваме за неудобството. Надяваме се в скоро време да бъде преодоляно.
 • В? Nora: Zdraveite,Interesuvam se kakva e cenata na zelenata karta kum Turciq za edin mesec (ako ima za tolkova), I ima li razlika v cenata ako e ibiknoven avtomobil ili taxi ?Blagodarq Vi predvaritelno !
  • О: Broko: За съжаление няма една цена, която да посочим за зелената карта на вашата полица. В общият случай правилата са следните:
   - Можете да получите зелена карта с покритие на Турция само към текущият ви застраховател по гражданска отговорност.
   - В зависимост от това кой е и кога е сключена полицата са и условията при които може това да стане- за какъв срок и срещу каква цена.
   Предназначението на автомобила може да окаже влияние на цената. При част от застрахователите цената на разширението на покритието (зелена карта) е по- скъпо за таксиметрови автомобили.
 • В? Алкин: Здравейте, гражданин съм на р.Турция автомобила ми е с турска регистрация ще пътувам за България. Може ли да ми направите гранична застраховка гражданска отговорност месечна и на каква цена ? Благодаря.
  • О: Broko: Здравейте, граничната гражданска отговорност не може да бъда издадена от брокер. Този продукт се продава само от застраховател. На границата е вероятно да има офис, в който да купите такава полица.
 • В? Зорница: Ще пътувам за Гърция.Трябва ли ми зелена карта?Благодаря предварително за отговора.
  • О: Broko: Не, сертификат за Гърция не е необходим. Ако обаче сте купили гражданската отговорност с отстъпка за управление на територията на страната и вашият застраховател не предлага „безплатни или краткосрочни зелени карти” дължите доплащане на ползваната преференция.
   Обърнете се към вашия брокер. Той знае при какви условия е сключена вашата полицата и може да ви предложи едно или повече възможни решения.
 • В? ж.здравкова: Здравейте!Въпросът ми е: лично моя брокер ли трябва да ми издаде краткосрочна зелена карта при пътуване до Турция или това може да направи и друг брокер на компанията към която ми е застраховката за гражданска отговорност?
  • О: Broko: В общият случай няма ограничение от страна на застрахователите за това кой може да издаде разширение на покритието за трети стари (зелена карта). Дали обаче да го направи е въпрос на преценка на всеки брокер. Съображенията са няколко. Всеки брокер е самостоятелно юридическо лице, което няма договорно задължение със застрахователя да обслужва клиенти на други брокери. Разбирайте го- може да издаде сертификат, само ако иска.
   Издаването на зелена карта е да го наречем „работа без пари“. Т.е. срещу усилията си брокерът няма да получи нищо, но има значителна работа по издаване и администриране на сертификата.
   Брокерът може да има съображения относно обслужването на полицата. Доколко редовно са плащани вноските, какъв е точния размер на доплащането за зелена карта и т.н., информация, до която дори и при желание няма, как да има достъп без съдействие на застрахователя.
   Обслужването на полицата е процес, който продължава през цялата година на нейната валидност. Избраният от вас брокер е получил възнаграждение за това, че сте го предпочели при сключване. Редно е да продължи да се грижи за администрирането на вашата полица.
 • В? MERT: OVTOMOBİLAE S TURSKA REGİSTRACİYA MOGALİ CREZ VAS DASİ NAPRAVİA ZELENA KARTA ZA 15-60 DNİ İ KAKVA CENA KOİ DOKUMENTİ SHTETRYABVAT?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? A. Славчев: Въпросът ми е: Мога ли да си купя краткосрочна зелена карта от границата (ще пътувам в Сърбия, Македония, Черна гора) и колко ще ми струва? Агентката ми от Алианц иска 54 лв за картата!
  • О: Broko: Алианц нямат краткосрочни зелени карти. Не можете да вземете такава от друг застраховател.
   Сърбия ви е покрита по условие. Искайте да ви издаде зелена карта за задължителните страни. Безплатно е. Ако твърди друго- сметете агентката при подновяване. Македония и Черна гора са трети страни (извън задължителните), при тях можете да си вземете Зелена карта от тамошен застраховател при влизане в страната. По аналогия с граничната застраховка при влизане в България обаче, това може и да не е по- евтино.
 • В? Стоян: ще патувам до англия с кола какво трябва да знам до там пат които избрах.сарбия унгария австрия германия белгия париж,благодаря предварително
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Yalçın Efe: Hi, Turkey plates have a car. insurance to move to Bulgaria (in Turkey "Green Insurance", they say) to make required. Can you do this insurance. For 3 months, how much should I pay. Best regards.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.