Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Продавам колата! Какво да направя с гражданската отговорност?

Продажбата е формална смяна на собствеността. Като процедура за регистрирани МПС- та тя представлява последователност от три стъпки: 

 • сключване на нотариално заверен договор за покупко- продажба,
 • уведомяване на службите за регистрация на превозни средства и
 • издаване на ново свидетелство за регистрация.
Това води до промяна в задължението за сключване на застраховката и застрахователния интерес.

По условията на Кодекса за застраховане, при продажбата на МПС застраховката гражданска отговорност не се прекратява.

Купувам си кола. Какво да правя с гражданската отговорност?

Вашите задължения като продавач

Като продавач сте длъжен:

 • да предадете на купувача всички документи, удостоверяващи сключването и валидността на вашата гражданска отговорност- полица, контролен талон, сертификат зелена карта, сметки за платени вноски, ако застраховката е сключена с разсрочено плащане на премията.
 • съвместно с купувача да уведомите застрахователя.  Срокът за уведомлението е до 7 дни от датата на прехвърляне на правата върху превозното средство.

ВАЖНО!

Срокът за уведомяване, за извършена продажба на регистрирано МПС, на службите за регистрация (КАТ) е двуседмичен. Срокът за уведомяване на застрахователя двойно по- кратък-7дни!

Удевомяването на застрахователя можете да направите и вие самостоятелно или да оставите работата на купувача. При уведомляването на застрахователя ще изиска договора за покупко- продажба или новото свидетелство за регистрация (талона в който вече е отразена промяната в собствеността), ако вече купувача вече има такова.

В повечето случай за промяната застрахователя издава анекс към полицата. С него се прехвърлят правата по застраховката и се удостоверява нейната валидност по отношение на новия собственик.

До прехвърлянето на правата по полицата купувачът е солидарно отговорен с Вас за неплатената част от премията. Ако застрахователят не бъде уведомен за промяната в собствеността, задължението за плащане на дължимата премия е само на Ваше.

Продавате кола без валидна полица? Поръчайте на Broko!

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? Ivan Mladenov: Registrirah avtomobilat si varhu moi priqtel.Avtomobilat go karam izvan Bilgariq,a po tochno v Germaniq.Kakvo moga da napravq za da nqma pravo da mi otneme kolata ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? росица евлогиева: Продавам кола,която е запорирана от съдия изпълнител.Как да процедирам при намиране на купувач?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? roza ivanova: Не можах да си платя застраховката ГО през март 2013 /всички в семейството ми са безработни/Сега започнах работа извън населеното ни място и колата ми е необходима,защото се налага да ходя пеш.Какво да направя?
  • О: Broko: Честита нова работа! Късмет и успех от нас!
   Уви не мога да ви посъветвам да карате без гражданска отговорност. Рискувате да получите глоба от 400лв. Като за нея не е необходимо дори физическа проверка от Пътна полиция. Голяма част от контрола е чрез технически средства (камери).
   Това, че не сте я подновили на време не е свързано с глоби, ако колата е била паркирана. Подновете застраховката преди да излезете с колата на улицата.
   Полицата и най- малкият ви разход за да ползвате автомобила. Можете да плащате премията на вноски…
 • В? Атанас: Здравейте Купих лек автомобил (от познат) през януари тази година. Отидохме при нотариус, подписахме договора, стиснахме си ръцете и всичко О.К....но. Отивам аз в КАТ да променям регистрацията и о Ужас. От там ми казват, че колата е запорирана. Говоря аз с познатия и той ми казва, че в последствие разбрал, че имал запор на цялото имущество. Преди години станал гарант на някакъв човек, ама онзи не си плаща кредита. Чаках доста време, а днес, а утре да си я прехвърля, но уви... Онзи си плащал вноските, но кога ще ги изплати - един господ знае. Кажете ми какво мога да направя по въпроса? Благодаря ви предварително
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Георги Лопарски: след покупко-продажба отидохме в данъчното и снехме от там старата кола, която продадохме, но получихме писмо, че трябва да платим за старата кола застраховка "гражданска отговорност", а старата кола имаше платена гражданска, която беше валидна до юни месец, значи новия собственик не е регистрирал колата и не е платил.....какво да правим? благодаря ви за помощта.
  • О: Broko: След продажба на МПС-то сте длъжен в двуседмичен срок да информиране Пътна полиция по месторегистрация (чл. 145, ал. 1 от Закона за движение по пътищата). Обикновено продавачът не го прави, защото за сега глоби няма. Пътна полиция разбира за промяната в собствеността при пререгистрация на превозното средство от купувача. Отписването от данъчните ви спестява само плащането на данъка.
   Информацията за застрахованите МПС-та се съпоставя между данните на Пътна полиция и Гаранционния фонд. Собствеността на вашето МПС не е променена в Пътна полиция и затова получавате напомняне от Гаранционния фонд за подновяване на гражданската отговорност.
   Уведомете Пътна полиция по месторегистрация с копие от договора за покупко- продажба. Това ще ви реши проблема.
 • В? Мирослав: Ще купувам кола, която се намира в Русе и трябва да я закарам до Враца. Знам, че до 2 седмици трябва да я регистрирам в КАТ. Проблемът е, че колата е с изтекла застраховка ГО. Как да я докарам до Враца? Как да проверя дали колата, която ще купувам не е запорирано имущество от съдебен изпълнител?Благодаря
  • О: Broko: Ако колата е с валидна Българска регистрация, сключвате гражданската отговорност с данните на стария собственик. Пътувате на собствен ход и регистрирате във Враца. С новия талон и искате анекс за промяна на собствеността и регистрационния номер от застрахователя (брокера, издал полицата).
   Ако няма валидна българска регистрация, сключвате гражданската отговорност с данните на купувача по договора за покупо- продажба на МПС-то. Карате на репатрак до Враца и след регистрацията искате анекс за регистрационния номер.
   Няма как да проверите дали колата е запорирана. Имат две възможности.
   -Карате стария собственик заедно с вас да провери вКАТ дали има наложени запори или
   -уговаряте с договора за покупко – продажба той да може да бъде развален, ако в последствие разберете за запор.
   Как ще си вземете парите във втория случай обаче си остава ваша грижа.
 • В? Ivelin: здравейте! Искам да ви попитам дали да закупя един автомобил,че е малко сложно около него. И така значи човекът от който ще я купувам живее в англия от години и колата стой тук сега се върна за лятото и си я кара платил и е граждаска минал е преглед. Но ми каза че я е купил преди 6 години от автосалон и е трябвало да я прехвърли до месец но е заминал за Англия и е изтървал срока след като се върнал след 2 години установил че този автосалон несъществува вече а през тия 2 години не е карана. и ми каза че по този начин не плаща данък за нея а преглед минавал след като взимал някаква бележка от общината. Та въпросът ми е ще се набутам ли ако я купя.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Мария Бикова: Искам да продам стария си автомобил, къде да дам обява?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Георгиев: Здравейте, Искам да направя запитване относно практика при покупко-продажба на МПС. Тъй като през последните години съм продал 2 мпс-та и в момента имам други 2 регистрирани на мое. При подновяване разбрах че съм попаднал в черен списък заради по-големия брой МПС-та. Понеже купувачите на продадените мпс-та не са извършили задължителното пререгистране в техните области след нотариалното прехвърляне и в момента новите застраховки на тези МПС-та са отново на мое име. Каква е процедурата в този случай за прекратяване или прехвърляне на ГО на продадените МПС-та,защото цената в няколко компании надхвърля цената доста от вече и без това завишените. Благодаря!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Кирил Цветков: Имам сключена гражданска отговорност и ТОЛ такса за цялата 2020г. през януари. Ноавтомобилът претърпя авария в началото на февруари е е хриет за разкомплектуване. Мога ли да прехвърля таксите на другавтомобил който ще закупя
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Андрей Савов: Купих през 2019 г нова кола и от тогава старата кола е паркирана в двора ми и не съм я карал. Старата кола е технически изправна, но не съм я продал и за последните две години не съм плащал застраховка гражданска отговорност, защото мислех, че като не я карам не трябва да плащам застраховка. Данъкът съм плащал за всяка година. Ако сега намеря купувач и я продам, трябва ли да платя застраховка ГО за тези пропуснати две години?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.