Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Ще пътувам в чужбина. Трябва ли ми зелена карта?

Да. И да не ви трябва наистина- сте длъжни. Формулировката на Закона за движение по пътищата e още от 2007г., а през 2016г. Кодексът за застраховане, добави потвърждение.

Закон за движение по пътищата
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
....
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта"

Кодекс за застраховането
Чл. 486. (1) Контрол за наличието на сключен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите като част от държавния граничен контрол се извършва по отношение на:
...
(3) Органите на Главна дирекция "Гранична полиция" не допускат излизането на моторни превозни средства по ал. 1, т. 1 и 3 от територията на Република България без доказателства за сключена и действаща задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

А чл. 487 и чл. 488 изрично посочват, че удостоверенията за наличие на валидна гражданска отговорност са стикера и зелената карта.

Въпреки особеностите на българското законодателство и добре да знаете.

Зелената карта е удостоверение за наличие на полица

Зелената карта не е застраховка. Тя е удостоверение за наличие на такава. Показва две неща:

 1. Имате валидна гражданска отговорност;
 2. Полицата покрива територията на съответната страна, ако тя не е задраскана с „Х”  в квадратчето с нейно съкращение.  

Издава се в стандартизиран формат на латиница.

Зелената карта.

За кои страни действително ми трябва Зелена карта?

Не бива да забравяме, че сме част от Европа и като такива имаме адаптирано и сходно законодателство с всички други страни от общността. А в контекста на гражданската отговорност и с други страни, членки на допълнителни споразумения. За тях няма граничен контрол и проверки за документално съответствие с българското законодателство. Щом имате българска регистрация се предполага, че държавата е предприела необходимите мерки за да ви накара да застраховате колата си.

Зелената карта е задължителна (защото ще ви проверят на границата) само за страни извън Европейски съюз, Европейското икономическо пространство и тези, подписали Многостранното споразумение. Това са така наречените трети страни от споразумението зелена карта. Албания, Босна и Херцеговина, Беларус, Македония, Израел, Иран, Молдова, Мароко, Русия, Тунис, Турция, Украйна и Черна гора. При тях е задължително сертификатът да бъде изискан при гранична проверка.

Кои страни покрива застраховка гражданска отговорност?

Кога е добре да се носи сертификат зелена карта?

Очевидно винаги, след като е задължително, дори и за незадължителните страни. Има предвидена и глоба от 20лв от Гранична полиция, ако нямате зелена карта при излизане от България.

Освен това. Зелена карта получаване при сключване на полица и при плащането на всяка вноска по гражданска отговорност. Струва ви по 1,60лв за всеки сертификат. Не пречи да си го ползвате. Все пак е издаден на латиница, което прави разчитането на информацията от неговорешите български по- лесно.
Трябва ви гражданска отговорност със зелена карта? Поръчайте на Broko.

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? Радослав Цепенишев: Здравейте. Предстои ми пътуване до Гърция. Въпросът ми е - нужна ли ми е зелена карта? Полицата ми е към HDI застраховане. Благодаря.
  • О: Broko: Здравейте,
   Самият сертификат (зеления картон) не ви е необходим, тъй като не се изисква при граничен контрол. Издаването на зелената карта е безплатно в ХДИ (не дължите административна такса).

   Обаче!

   Гражданската отговорност при ХДИ може да бъде сключена с отстъпка (която вие избирате при сключване) за управление на превозното средство само на територията на страната. Тази отстъпка се вписва в полицата. Можете на я проверите в централното каре на бланката в която е информацията с изчислението на премията. Ако сте ползвал такава отстъпка при сключване, дължите нейното доплащане преди да напуснете територията на страната. Ако плащате на вноски, дължите доплащане и на непогасените вноски по полицата.

   Обърнете се към издателя на полицата (брокер или офис ХДИ) да техническите подробности по издаването на сертификата.

   Между другото това е преддоговорна информация, която издаващият полицата трябва да ви предостави преди сключване. Ако имате полица от Broko можете да проверите дължимата сума за доплащане на страницата на полицата на вашия персонален профил или ни се обадете за детайлите.
 • В? Ibrahim: napravih katastrofa v TURSIYA kakva mi e polzata ot zelenata karta ili kakvo posrejta .Udarih se v mantenelite i kolata mi e v momenta e brakuvan
  • О: Broko: Здравейте,
   Зелената карта не е нищо повече от удостоверение за сключена гражданска отговорност. По гражданска отговорност щетите върху превозното средство, което е причина за ПТП-то не са покрити. Във вашият случай щетите по колата могат да бъдат покрити само от застраховка каско, но не и от гражданска отговорност (със или без зелена карта).
   Ако причината за ПТП е инфраструктурата, например дупка на платното или необезопасен участък, можете да търсите отговорност от поддържащата пътния участък структура (община, пътна агенция).
 • В? м атанасова: Предстои ми пътуване до Сърбия и разбрах, че не е необходимо да имам зелена карта, но на застраховката ми гражданска отговорност пише "При напускане на територията на Р България съм уведомен, че трябва да доплатя направената отстъпка при сключване на застраховката в размер на...." Какво ще ми искат при минаването на границата? Благодаря
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Криси: Полицата ми е сключена в ЗК Олимпик, питам дали ми е необходима зелена карта за Гърция, ако в полицата е кликнато върху териториално покритие - ЕС ? Ако е така, т.е., ако не ми трябва ЗК, защо дават 21 дни безплатно такава, може би за извън територията на евросъюза...или? Обяснете ми моля :)
  • О: Broko: Почваме от начало.
   Гражданската отговорност има задължителен обхват от Х на брой страни ( тук сме ги изброили). За тези задължителни страни не се изисква зелена карта. няма граничен контрол за застраховката при преминаване. Ако искате покритие за други страни (извън задължителните) се издава зелена карта. Издаването означава разширение на гражданската ви отговорност за трети държави (тези които не са задължителни и не са задраскани на сертификата- на квадратчетата в средата).
   За да свалят цената на полицата застрахователите предоставят отстъпки срещу декларация. Това няма нищо общо с териториалната валидност на гражданската отговорност. Такава декларация е например въпроса „къде ще се управлява превозното средство през срока на договора”. Подобно по вид основание за промяна на цената е например да ви питат- какъв цвят е косата ви. Вие декларирате нещо при сключване и се ангажирате ако обстоятелството се промени- да уведомите застрахователя и да възстановите отстъпката (ако ползвате такава). Например ако за руси цената е с 5% по ниска. Ако стенете червенокоса- казвате на застрахователя и плащате тези 5%. Това не променя териториалния обхват- гражданската отговорност си е валидна за страните, които са задължителни по кодекс.
   Отстъпката за България работи по същия начин. Ако изберете да я ползвате, но се наложи да излезете зад граница- уведомявате и доплащате.
   Разширението на покритието за трети страни е при почни всички компании, различни от Олимпик и Булстрад- безплатно. Това което масово и неправилно се асоциира с издаването на сертификат е изискването да платите отстъпката за България. Приемете го като популярния начин да ви мотивират да платите отстъпката преди да излезете зад граница.

   При Олимпик тарифата е с три цени.
   1. За задължителните страни (България и ЕС)- пак ще повторим за тях не е необходим сертификат зелена карта.
   2. За задължителните страни, но с включена отстъпка срещу декларация че МПС-то няма да пътува зад граница
   3. За задължителните страни и Турция. (тук имате доброволно разширение на покритието за трета страна- не са всички, а само Турция). За това разширение се издава сертификат.
   Като приемаме само това което вие споделяте, ако полицата ви е сключена за България и ЕС и ще пътувате в Гърция- не ви трябва нито сертификат, включително и безплатен, нито доплащане. (тук попадате в случая на цена 1).
   Ако сте ползвали отстъпка за България- доплащате само разликата до цена за България и ЕС. (това е случай с цена 2)
   Безплатния сертификат от 21дни ви върши работа само за случая с цена 3. Спестява ви доплащането на 50лв.
   Ако все пак държите за имате зеления картон (сертификата за Гръция не е задължителен, а полицата на Олимпик има превод на полетата на латиница- т.е. става за четете и от непознаващи кирилица) нищо не пречи да поискате да ви се издаде. Това е в случая, в който просто ви харесва зелената бланка.
   Сменете брокера при подновяване, ако сегашния продължава да ви убеждава в друго.
 • В? КРАСИМИР: Предстои ми пътуване до Гърция с лек автомобил.Имам застраховка само "гражданска отговорност", но нямам ""зелена карта" необходима ли ми е друга.
 • В? Васил: Колко струва зелена карта за 1 г.Колата ще се намира в Украйна.
  • О: Broko: Няма значение къде е колата физически. Ако има българска регистрация можете да поръчате гражданска отговорност с покритие за всички страни членки на споразумението зелена карта.
   Цената можете да проверите на нашия калкулатор . Изберете отговори на въпросите от селектите и ще видите оферта от всички застрахователи на българския пазар. Факторите от които тя зависи са много и не бихме могли еднозначно да я посочим без допълнителна информация.
   Като самостоятелна застраховка зелена карта не се предлага от нито една компания.
 • В? Стефан Николов: Редовно пътувам Не трябва ли за страните от ЕС и ЕИП да се издава сертификат "Зелена карта" безплатно,тъй като полицата е неразбираема за другите държави в Евросъюза ?
  • О: Broko: Ще ви отговорим с контра въпрос: Вие гражданин на ЕС ли сте? Говорите ли официален ЕС език? Факт е! Имайте самочувствието на такъв тогава. ;)
   И формално. Няколко са директивите, общи за всички страни от ЕИП които дават права и задължение на членуващите страни в общността. Нашето законодателство е адаптирано към тях. И възприетите у нас правила са еднакви и в синхрон с тези на другите страни членки.
   Третата моторна директива чл. 2 и чл. 258.ал. 1 от Кодекса за застраховане ви гарантират, че издадена от български застраховател полица по гражданска отговорност има покритие за лимити поне равни на тези в съответната страна членка.
   Съгласни сме, че непознаването на кирилицата може да създаде недоразумения, но отказването от права които получаваме от общия регулативен режим е само в наш личен ущърб. Нашите застраховки имат същата гаранция за изпълнение като тези, издадени в Германия, Франция или където и да е в общността.
   Крайно време е и другите европейци да свикнат с това.
 • В? ivan vasilev: закупих автомобил от софия внес от белгия с застраховка от застр компания АХА в белгия с срок 1 година от 22.02.2012 до 21.02.2013 абонат в застр полица ивайло сивков от когото аз закупих в софия автомобила с споразумение за покупко продажба между физически лица на автомобил ,на връщане от софия същия ден след закупуването допуснах ПТП , аз съм виновен , застраховката покрива ли нанесените на другото МПС щети ,след като аз съм водач , а абоната на застраховката е друг който я е внесъл от Белгия
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Рангел: Предстои ми пътуване до Гърция,имам застраховка гражданска отговорност към Бул Инс.Трябва ли ми Зелена карта? Благодаря Ви
  • О: Broko: Не е задължително, но е по- удобно. Така или иначе е без пари, не пречи да си я вземете от брокера.
 • В? лидия живкова: Ще пътувам до Ниш сърбия ще ми трябва ли зелена карта имам гражданска отговорност ОЗК
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Нели Огнянова: В дружеството имаме голям брой нейзползвани / непопълнени / сертификат "Зелена карта" Искаме да ги унищожим. Имали някакви изсквания по специални и колко време се пазят.Между другото статуса им е сменен на унищожени в програмата бланки.Мерси
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ана Иванова: Предстои ми пътуване в Гърция. Имам сключена ГО с Булстрад. Трябва ли ми зелена карта
  • О: Broko: По нормативна уредба не ви трябва зелена карта (можете да го прочетете по- горе). По неофициална информация обаче местните власти предпочитат да гледат зеления картон. Можете да си спестите излишни обяснения, ако го имате. Така или иначе е безплатен. Обърнете се съм брокера по полицата или застрахователя да ви издаде.
 • В? STANKA KIROVA: МОИ ПРИЯТЕЛИ ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ С КОЛА С ТУРСКА РЕГИСТРАЦИЯ.НА ГРАНИЦАТА В БЪЛГАРИЯ ПРАВЯТ ЗАСТРАХОВКА ЗЕЛЕНА КАРТА, НО С ПОЛИЦАТА НЕ ИМ Е ДАДЕН КОНТРОЛЕН ТАЛОН И СТИКЕР. ВЪПРОСЪТ МИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЛИ Е СТИКЕРА И КОНТРОЛНИЯ ТАЛОН ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА ЗАСТРАХОВКАТА.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? мартин: Имам лек автомобил с английска регистрация , поради което не мога да си извадя зелена карта , а пък ми предстои пътуване в Турция.Въпросът ми е какви документи са ми нужни и къде да си ги извадя за да нямам проблеми при пътуването си? Предварително Ви благодаря !
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Svetla todorova: Откраднаха ни колта с гратцка регистрациа в Балгариа Можем ли да си полусим застраховката? Тя е с пално афтокаско Благодаря..
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Десислава Македонска: Предстой ни пътуване в Сърбия и Хърватска.При евентуална повреда на колата на територията на тези държави осигурява ли зелената карта възможност за ремонт в местен сервиз, възможност за хотел на пасажерите от колата и т.н.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Радосвета Илиева: Здравейте!Предстои ми пътуване от Германия за Турция.Колата е с немска регистрация и искам да знам трябва ли ми зелена карта за Турция?Откъде трябва да я взема-мога ли от България или трябва от Германия за я получа?Благодаря ви предварително
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Есма Муртаза: Вуйчо ще пътува от Турция за България, къде мога да му издам зелена карта Колата е с турска регистрация. Благодаря предварително!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Natalie Nikolov: Ще бъде ли призната като валидна ако представя разпечатка на зелената карта, а не самия зелен оригинал. Забравих оригинала в Германия, където е сключена застраховката, а искам да пътувам до Турция. Застрахователната компания ми изпрати на електронната поща pdf формат на зелената карта, която искам да разпечатам и представя на граничните власти в Лесово. Предварително благодаря за отговор!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Talyat Vasilev: Мога ли да си направя гражданска отговорност на границата България Турция
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.