Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Срок на валидност на полицата гражданска отговорност?

За какъв срок се сключва полицата по гражданска отговорност?

Полицата по гражданска отговорност се сключва за срок от 1 година. Този срок е периодът от време, вписан в полицата и за който застрахователят носи риска по договора. Срокът на полицата по гражданска отговорност се определя с точни дати и час- от дата и часа за начало на валидността до дата за край на валидността.

Срокът за който се сключва гражданска отговорност зависи от вида на регистрацията.

За МПС-та с постоянна българска регистрация полицата се сключва за срок до три години.

За МПС-та с временна или транзитна регистрация  срокът на полицата е до изтичане на валидността на табелата,  но не по- кратък от 30 дни и не по дълъг от една години. При същите условията по отношение на срока на полицата, се сключват застраховките на бавно движещи и  самоходни машини.

За МПС-та с чуждестранна регистрация, които предстои да бъдат регистрирани в България срокът на полицата е 30дни.  (Обърнете внимание! Застраховка гражданска отговорност не може да бъде сключена, ако превозното средство няма да бъде пререгистрирано в България. Вижте „Колата ми е с чуждестранна регистрация, какви застраховки ми трябват за територията на България?“)

Каква е практиката за сроковете на валидност на гражданската отговорност?

За МПС с постоянна регистрация застраховката се предлага за срок от една година.  При повечето компании това е интервала от 365дни. При част от компаниите полицата е до същата дата на следващата година или 365+1ден. Нито една компания не предлага гражданска отговорност за по- дълъг срок от една година.

За МПС-та с чуждестранна регистрация, които предстои да бъдат регистрирани в България, гражданска отговорност може да бъде сключена за 30дни. Такава оферта обаче има само от ограничен на  брой застрахователи.

Какво е важно да знаете за срока на застраховка гражданска отговорност!

 1. Срокът на застраховка е периодът от време, вписан в полицата и за който застрахователят носи риска по договора. Срокът на гражданската отговорност се определя с точни дати и час- от дата и часа за начало на валидността до дата и час за край на валидността.
 2. След изтичане на срока, посочен за край в договора, нямате покритие. Няма гратисен период, след края на договора в който ангажимента на застрахователя да остава валиден.
 3. Срокът за който е сключена вашата полица се вижда в регистъра на гаранционния фонд.
 4. Ако стикерът, издаден съм полицата е перфориран до друга по- късна дата, това е техническа грешка на брокера. Тя не прави валидността на договора ви по- дълъг.
 5. За полици, издадени преди 01.01.2016г. е възможно зелената карта да има край след края на валидност на гражданската отговорност. Покритието по сертификата е валидно. Не забравяйте, че то е само за чужбина. Причината за това е забраната за сключване на полици със застъпващ се срок, липсата на самостоятелно покритие за страните от споразумението зелена карта и изискването за минимална валидност на сертификата от 15 дни. Т.е. ако по стара полица поискате зелена карта в последните 14 дни на нейната валидност, зелената карта ще свършва след края на полицата.
 6. Срокът на застраховката не зависи от начина на плащане на премията.

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? Елена Карастойкова: Не карам автомобила през цялата година - възможно ли е за 6 месечен период да сключа договора - пример от май до октомвриБлагодаря предварително за отговора!
  • О: Broko: Не, полицата може да бъде само годишна.
   Кодексът допуска сключване на гражданска отговорност за по кратък срок само в ограничен брой случаи (при временна или транзитна регистрация, при сключване на застраховка от фирми, извършващи внос и продажба на МПС, при застраховане на бавно движещи се МПС или самоходни машини).
   Можете да направите годишна полица с плащане на премията на две вноски. При неплащане на поредна вноска в срок от 15 дни след падежа застраховката се прекратява автоматично. Това не поражда последствия за вас. След това ако не карате колата, рискувате само да бъдете предупредени от Гаранционния фонд, при евентуална проверка, че автомобилът е няма валидна гражданска отговорност.
 • В? safinaz: povreme na gratisniya period vnaruseniye li sme ako upravlyavame avtomobila
  • О: Broko: Не сте в нарушение. Полицата е валидна независимо от това, че забавяте плащането поредната вноска след датата на падежа.
   Не забравяйте гратисен период има само след падеж да поредна вноска, но не и след изтичане на полицата! След датата, посочена за край на полицата, застраховката не е валидна.
 • В? Анастасова: Има ли глоба(от застрахователя), ако не се плати вноска по гражданска отговорност( без да се кара автомобила)и след изтичане на гратисния период се направи нова застраховка?
  • О: Broko: Няма. Ако не платите полицата се прекратява на 15-тият ден след падежа, без каквито и да е други последствия.
 • В? Милко Николов: В момента живея в чужбина и искам да попитам по време на отпуск мога ли да управлявам МПЦ собственност на друг човек в България и ако да при какви условия мога да го направя? Необходима ли ми е гражданска отговорност в този случай и за какъв период от време мога да я сключа. Благодаря предварително.
  • О: Broko: За вас е достатъчно да ползвате МПС-то на законово основание. Това означава собственикът да няма нищо против, т.е. да не я крадете :). Собственикът има задължение да сключи само гражданска отговорност. Тя покрива вредите на трити лица, независимо от това кой кара колата. Не е необходимо водачите да се посочват поименно. Застраховката може да бъде сключена и от вас, ако това е неудобно за собственика. Полицата пак ще съдържа данните на собственика по талон и данните на колата. Ако нямате българско гражданство е добре при сключване това да бъде декларирано, защото има разлика в цената.
   Същото е валидно и за каско, с единствената разлика че застраховката е доброволна и не сте длъжен да я сключите. Правите я, ако счетете че е необходимо.
 • В? Краси Вецков: Притежавам лек автомобил "Фиат" Типо с валидна гражданска отговорност до 18.03.2015 год. Не поднових застрахователната полица, тъй като нямах интерес от това, а именно: - автомобила е произведен през 1984 год. и е доволно остарял и с износени части и бе наложително да го ремонтирам продължително време и след ремонта да го обява за продажба. На 31.03.2015 год. бях спрян от органите на МВР и ми бе съставен акт на основание чл. 259 ал. 1 от Кодекса за застраховането. Мога ли и на какво основание да обжалвам пред съда наказателното постановление? Благодаря Ви предварително за отговора!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Станимир Енчев: Закупих микробус, който има сключена гражданска отговорност на изплащане-4 вноски. До момента са платени три от тях, но гледайки цената преценявам, че не ми е изгодно да платя четвъртата вноска, а да сключа едногодишна ГО с еднократно плащане в същата или друга компания. Възможно ли е това? Благодаря за отговора
  • О: Broko: Да, но едва след като ви прекратят текущата полица в регистъра на Гаранционния фонд.
   Става по два начина.
   Като нов собственик имате право да искате от текущия застраховател веднага да прекрати полицата. Срокът да упражните това право е 7 дни от датата на придобиване.
   Ако сте го пропуснал, не плащайте поредната вноска. Ще ви прекратят полицата на 15-тия ден след датата на падежа, посочен в полицата. Тогава правите нова.
 • В? Stoqn Zaikov: Zdraveitee,iskam da popitam,grajdanskata otgovornost mi izticha na 8 noemvri,napravena e na dvapati po 80 lv.I za tova vaprosat mi e ,predi da mi iztiche na 8 noemvri ,dalimoje da e razsrocha na dvapati naprimer,poneje nerazpolagam sas cqlata suma
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Никол: По време на гратиския период важи ли ни застраховката?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Георги Стайков: При неплатена вноска след трето тримесечие в 15 дневния гратисен период ако стане птп полицията и застрахователя ще признаят ли застраховката
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? mitko: Zdr.iskam da popiram dli moje dase kara pri istichane na vnoskata mejdu 3 i 4 vnoska i dali ima 15bni grat.periot dokato qa platq blagodarq predvaritelno za infoto
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? диана крумова: имали гратисен период от 15 дневен срок при изтекла гражданска на 27.12.2015 и се направи плащане до 15 ден, ще бъде ли наложена глоба.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Станислава: При просрочване на полица в рамките на законовия срок и спиране за проверка от органите на реда, ще бъда ли санкционирана?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? marcho: zdraveite. moqt vapros e tai kato zastrahovkata mi e istekla ima li nqkakav period za zabavqne dni mesec nqmam nikakva predstava. istekla mi e na 2 april tozi mesec.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? viktoria: dobar den.grajdanskata mi odgovornost isticha na.27.05.2016.no niama vazmojnost da vnesa sumata na tochnata data. nai kasno shte moga da vnesa na 07 ili na10.06.2016. vazmojno li e osrochka v tozi sluchai,i moga li da karam kolata si v tozi periot.blagodaria.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Мирослав Митев: Искам да попитам дали има гратисен период между вноските на ГО?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Mariana: Договорът ми е сключен на разсрочено плащане на 4 вноски. Но на 23.06 пристигна писмо от гаранционен фонд че в регистъра им няма данни за сключен и действащ договор. Какво трябва да направя?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Stoqn: Първата ми вноска за гражданска отговорност е платена тя е до 24.01.2018 имам ли срог в който да платя втората вноска
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Виолета Петрова: Здравейте, колата, която трябва да се застрахова е на паркинг и няма да се ползва до края на февруари.Застраховката и изтича на 15 декември 2018г. може ли да подновя застраховката от 28 февруари, т,к,няма да е в движение?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Иван Иванов: Купувам автомобил – нов внос от чужбина. Продавачът е направил едногодишна застраховка ГО на все още нерегистрирания автомобил - полето за регистрационен номер е без съдържание. Не съм подписвал договора за ГО, няма подпис и на фирмата, от която купувам автомобила, договора има подпис само на застрахователя. Оказва се, че има допълнително споразумение към договора, в което е казано, че до 30 дни от регистрацията на автомобила, трябва да се представят на застрахователя документите за регистрация, след което в полего за тргистрационен номер става от такова без съдържание става такова с попълнен регистрационен номер. До 30 дни не са представени документи за регистрация и застрахователят е прекратил договора ми. Имам глоба за това, че автомбила ми няма застраховка ГО, а сега трябва и да сключвам нова застраховка, въпреки, че съм платил за едногодишна застраховка. Мога ли да получа поне парите си обратно, при положение, че съм платил за едногодишна застраховка, а съм ползвал само 30 дни. Валиден ли е въобще договора ми, при положение, че никъде няма мой подпис и какъвто и да е подпис на застрахования. Договорът ми е направен служебно от продавача на автомобила.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ВАСИЛКА Яновска: Има ли застраховка ГО за 1 месец
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Иван Христов: Здравейте,в какъв срок мога предварително да подновя изтекла застраховка.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.