Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Валидна ли ми е гражданската? Как да проверим набързо.

Имате валидна полица, ако тя се вижда в регистъра на Гаранционния фонд.

Според чл. 574, ал. 12 на Кодекса за застраховане, до доказване на противното данните от Информационния център на Гаранционния фонд удостоверяват застрахователя, номера на договора за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, началната и крайната дата на покритието, регистрационния номер и номер на рама (шаси) на моторното превозно средство.

Гражданската отговорност е електронно издавана застраховка. От момента на нейната регистрация, тя се вписва в регистъра. Номерът, който виждате на бланката, се дава от Гаранционния фонд. Това става в реално време. Има ли ви в този регистър- застраховката е валидна. Като покритието на задължителната полица работи, независимо от това дали договора е при вас, броя на удостоверенията (стикери, зелени карти), които имате и дори вида на хартията, върху която е разпечатана застраховката.

Регистърът на Гаранционния фонд се актуализира в реално време

За да се появи полицата Ви на страницата на Гаранционния фонд не е необходимо технологичното време!

Ако след издаване на полицата, не виждате колата си застрахована, незабавно потърсете съдействие от посредника, издал договора или застрахователя. Причини да липсва, за валидно сключени през ЕИСОУКР застраховки няма!

Актуализацията на регистъра на Гаранционния фонд включва всички операции, които е възможно да направите при сключване или през валидността на вашата полицата. Такива са

 • плащане на вноска по полицата,
 • промяна на регистрационен номер и
 • издаване на зелена карта.

Как да сте сигурни, че купувате валидна застраховка направете няколко проверки:

Задължителното преди да поръчате!

(особено през интернет)

Кой стои зад страницата? (човека, ако е офлайн)

Няма причина, доволните от това което правят, да се крият.

Първата проверка е на секцията „За нас”. Ако са само „специалисти с дългогодишен опит”, без имена, продължете на ваша отговорност.

Брокер ли е той?

Ако ви предлагат застраховка в повече от една компания е задължително лицето да е (или работи за) брокер. За да се определиш като такъв е необходимо разрешително. Регистърът на лицензираните посредници е публичен, през страницата на Комисията за финансов надзор.

Проверете има ли го тук.

Ако го няма, рискувате да получите само бланка (не полица) или в добрия случай, срещу вас да стои някакъв мъгляв джойт- венчър от агенти. И в двете ситуации вариацията е от измама до заблуда.

Като получите полицата

Какво получавате?

За гражданската отговорност очаквайте поне пет  неща:

 • полица,
 • стикер,
 • контролен талон,
 • двустранен констативен протокол,
 • зелена карта.

Полицата е задължителна (все пак това купувате). Стикерът и контролния талон, и зелената карта са удостоверения, че имате застраховка. Лепенката е за стъклото на колата (да я следят от КАТ). Картончето е за шофьора (пак за да се показва на КАТ). Зелената карта- за пътуване в чужбина.

Двустранният констативен протокол е за ПТП с материални щети. Ако са пропуснали да Ви го дадат, можете да си го поискате. Който Ви продава полицата е длъжен да Ви го изпрати.

Ако не получите толкова, полицата ви вероятно е валидна, но старанието за вас не е било достатъчно.

След като вече имате полицата

Валидна ли ми е гражданската?

Най- важното от всичко е застраховката да бъде издадена през централизираната система ЕИСОУКР, отчетена и приета от застрахователя. Сроковете за това за кратки. Информацията за валидните полици е публична през страницата на Гаранционния фонд и видима веднага след издаване.

Задължително проверявайте всяка поръчана от Вас гражданска отговорност, ведната след като ви потвърдят изпращането.

Има ли Ви в този регистрър, значи всичко е наред!

Колата Ви не се вижда в регистъра на ГФ? Отстранете този пропуск!

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? stefan val4ev: grajdansaka otgovornost trqbva li da nosq polizata postoqqnno v avtomobila i da q pokazvam na kat ili moje samo mtalon4eto , stikera i portokola zdaljitelno li e da e v avtomobila
  • О: Broko: Уви да, длъжен сте да носите полицата. С въвеждането на електронната система за издаване на полици ГО не промениха кодекса. Според него наличието на застраховка се удостоверява с полица и знак на гаранционния фонд (разбирайте стикер и контролен талон).
   Въпреки безсмислието да показвате лист принтирана хартия при наличие на публично достъпен регистър, правилата са си правила. Ако не покажете полица, а проверяващият няма достът до регистъра ще ви състави акт. Който ще падне като го обжалвате. Няма да платите глоба, но ще загубите време в КАТ за обжалване.
   Важна е полицата. Стикерът и контролния талон са само удостоверение за наличие на застраховка, но не и полица. Ако я няма лепенката на стъклото могат да ви глобят 10лв.
   Двустранният констативен протокол ви се дава само за удобство. При ПТП за което КАТ не са длъжни да дойдат можете да го попълните на място и да спестите чакането на пътна полиция. За нищо друго не трябва. Не подлежи на проверка.
 • В? Христо Ненков: Здравейте. Искам да Ви попитам, как може да се провери на един автомобил, кога е сключвана за последно застраховка "Гражданска отговорност". Преди време имаше такъв сайт, който позволяваше този вид проверка! Съществува ли все още, понеже не мога да го открия!? Благодаря Ви предварително.
  • О: Broko: Можете да проверите застрахователната си история по гражданска отговорност през страницата на Гаранционния фонд. Това е адресът .
   Полиците, които се издават сега, се появяват в този регистър от момента на издаване.
   Ако имате бланка, но не се виждате „застрахован”.
   1. Проверете незабавно при брокера и/ или застрахователя издал полицата- нещо не е наред.
   2. Ако нямате полица- поръчайте на Broko.. За да видите как сработва системата в реално време :)
 • В? Краси: Здравейте, ако се сключи ГО на автомобил с чужда регистрация, с уговорка, че ще се прехвърли в Бг. до седмица,а не се направи, какво следва? Полицата минава пред полицаите, вероятно в случай на щета ще възникнат проблемите..!?
  • О: Broko: Срокът е 14 дни (за регистрация). След него нямате валидна полица. Защото по условията на кодекса за застраховане стандартната гражданска отговорност се сключва за автомобили с българска регистрация. Такива с чуждестранна трябва да има валидно покритие, от застраховател в държавата на регистрация, при влизане в страната. Ако нямат на границата правят гранична гражданска отговорност.
   Пътна полиция до края на март 2013 ще е в технологична готовност да проверява дистанционна от всяка патрулка валидността на текущата полица (става по номера на колата в базата данни на гаранционния фонд). Няма да има значение какъв принтиран лист показвате за полица.
   При щета имате няколко проблема. Задължително е да дойде пътна полиция (защото автомобила е с чуждестранна регистрация). Рискувате глоба за пропуснати срокове да регистрация. Рискувате да ви глобят и за липса на гражданска отговорност, ако сте просрочили срока за регистрация. По такава полица застрахователят не е длъжен да плати. Ако нямате валидна застраховка от страната по регистрация, щетата ще бъде платена от техния гаранционен фонд (колата е регистрирана в страна от ЕС).
 • В? Красимир: продадох колата си без прехвърляне с уговорката,че ще го направим в последствие.Не получавам отговор от копувача,а разполагам само с един телефонен номер.Въпросът ми е:ще ми покажат ли адреса на колата от застрахователя за да издиря копувача,понеже проверих,че е застрахована наново в ДЗИ.Направих проверка в застрахователния регистър.Големия талон е при мен.
  • О: Broko: Гражданската отговорност се сключва с данните от талона. В противен случай не бе била валидна. Застрахователят не разполага с други данни, освен вашите.
   В много малко случаи е възможно, ако новият „собственик” изрично е пожелал да бъде вписан като обичаен водач. Това се случва изключително рядко обаче.
   Нямате основание да изисквате предоставяне на данни от застрахователя. Можете да помолите за дубликат на полицата и от там да проверите дали новият собственик се е вписал като обичаен водач.
   Вашият казус е за полицията.
 • В? В Иванова: Имам продаден автомобил как да уведомя Гарнционния фонд, че автомобила е продаден?Аз нямам вина, че новият собственик не отива да го регистрира на свое име, а прави ГО на мое.
  • О: Broko: Не е необходимо. Гаранционният фонд не се интересува от собствеността върху превозните средства. Това е работа на Пътна полиция и общината. След като сте продали по установения ред (с нотариална заверка на договора за покупо- продажба), колата вече не е ваша. Единственият ви ангажимент е да я отпишете от вашата партида в общината за да не ви се трупат данъци. Срокът е 2 месеца от датата на договора.
   Новият собственик има 14 дни да промени регистрацията в КАТ. Има глоби ако не го прави. Това е негов проблем и не ви засяга. Гражданската отговорност се издава с данните от талона. Ако полицата съдържа некоректна информация, това също не е ваш проблем, а на новия собственик.
   Ако обаче нямате нотариална заверка на договора, на колата фактически все още е ваша. Отговорността за сключване на гражданска отговорност и плащане на данъци също.
 • В? Pavlova: ЗдравейтеПри напускане на ПТП какъв е срокът за уведомяване на застрахователя за състоялото се ПТП?
  • О: Broko: Застрахователят не се интересува от поведението ви при ПТП. Това, че сте напуснали местопроизшествието е проблем за Пътна полиция.
   Срокът за уведомяване на вашия застраховател по гражданска отговорност за събитие, причина за което сте вие е 7 дни. Става с изпращане на доклад до застрахователя. Обърнете внимание! По условията на новата Наредба 24 застрахователят е длъжен да регистрира изпратеното от вас уведомление. Подчертаваме го, защото обикновено не го правят. Задължително вземете входящ номер. Това е вашата гаранция, че сте изпълнили задълженията си по кодекс.
   Ако не го направите, глоби няма. Застрахователят няма да откаже да плати щетите на пострадалото лице. При определени ситуации обаче има право на регресен иск към вас за част от лихвите, ако такива бъдат включени в размера на обезщетението.
 • В? Nikola: Imam syshtiq problem kato na kolegata po gore prodadoh kolata napravih Generalni palnomoshtno i do den dneshe mi se trupat danaci, otidoh v Kat i iskah da spra kolata ot dvijenie ot tam me izpratiha v raionnoto po mesto jiveene i ot tam mi kazaha che nqmam pechat ot notariosa pri kogoto go napravihme i mi vikat i az moga da napravq takova na printera i togava napravo mi se iskashe "......... Ta vaprosa mi e kakvo da napravq za da q otkriq i nai malkoto da si smykna nomerata zada moga da q brakuvam. Blagodarq predvaritelno
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Росица: Здравейте, при сключване на каско застраховката ми миналта година беше съвсем нормално да няма рег. номер на полицата тъй като все още не беше регистрирана в КАТ. Тази година обаче застрахователният агент отново пропусна да впише рег. номер. Валидна ли е полицата в този случай. Обяснението беше че е важно номерът на РАМА-та да е вписан.
  • О: Broko: Преди първата регистрация на МПС полицата по гражданска отговорност или каско се издава без регистрационен номер. В срок от 7 дни сте длъжна да уведомите застрахователя (или брокера) за регистрацията и към застраховката да бъде издаден анекс за регистрационния номер.
   Условията за каско на всеки застраховател съдържат задължение при промяна на обстоятелствата, при които е сключена застраховката да уведомите застрахователя. Често пропуски в изпълнение на това задължение ограничават отговорността на застрахователя. Имате договор, плащате за него, но нямате покритие! Сменете посредника. Говори ви глупости! Но преди това го задължете да ви издаде анекс за регистрационния номер.
   При каското така или иначе предоставяте копие на талона. Не виждам проблем да получите и надлежно попълнена полица.
 • В? Илка Радкова: Имам регистрирано товарно ремарке 500 кг,за което плащам годишен данък.Трябва ли да се плати гражданска отговорност за 2016год.Същият ми въпрос е и за туристическа каравана.Благодаря!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Аксой: Писаха ми акт за това,че съм без гражданска.Аз имах и те я видяха.След като отидох в КАТ ,ми казаха,че колегата им е сгрешил.Началникът в КАТ написа върху копието на акта"ЗА КД"Какво означава това.Благодаря предварително!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? кирил чобалигов: как бих могъл да проверя има ли сключен и дестващ договор за застраховка, който покрива гражданската отговорност при ползване на МПС с чужда регистрация
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? валентин: Валидна ли ми е гражданската отговорност.СА0088ММ
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Eлена Диварова: Здравейте! Имаме кола, която не се движи от година и половина и не сме плащали гражданска отговорност. Не сме я спряли от движение и не е отрегистрирана.Въпросът ми е следният - ако я продадем , спрем от движение или бракуваме ,дали дължим гражданска отговорност за минал период? Благодаря
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? даниела: привет предстои ми поредна вноска по застраховка но точно на дата няма да съм на разположение да платя имам ли гратисен период благодаря.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Иво Маринов: Искам да си сменя застрахователя при сключването на ГО,като досега съм платил само една вноска по полицата която изтече на 18.05.17г. и днес отидох при друг застраховател да си сключа нова ГО но от новия застраховател служителката ми каза,че старата полица все още фигурира във фонда от предния застраховател и не може да ми пуснат новата полица.От 18.05-до 01.06. мисля че гратисния период трябва вече да е изтекъл но защо системата не ме допуска да сключа застраховка при друг застраховател.Все пак избора на застраховател си е лично мой.Дайте ми отговор колко още ще трябва да изчакам,системата не премахва ли автоматично валидноста на полицата след изтичане на гратисния период и при липса на постъпления по следващата вноска.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? мирослав бондоков: колко по рано мога да направя новата гражданска отговорност,при условие че старата не е изтекла
  • О: Broko: 3 месеца е ограничението на ГФ. При част от компаниите е толкова, при други (по тяхна преценка е) може да е до 1м. Ограниченията се променят във времето, така че ако имате интерес към конкретен застраховател, обадете се да проверя.
 • В? Иван Иванов: живея в чужбина имам кола в България трябвали да плащам ГО за цяла година след като колата е в гараж до моето идване в България.До сега винаги съм плащал ГО за 3 месеца но ползвам колата само 30/35 ДНИ
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Анйелина: Имам ли сключена гражданска за автомобил с регистрационен номер PK5374AP
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Амет Лютфи Ниязи: До кога ми е валидна ГО за СС6912МС
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Зоя Солина: Как една кола може да мине на годишен технически преглед с данък платен на половин и без гражданска отговорност?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Diyana: Zdraveite dnes otivam da si platq grajdanskata otgovornost i se okaza 4e mi e platena kam kogo trqbva da se obarna
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.