Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Валидна ли ми е зелената карта. Как да проверим на бързо?

За разлика от гражданската отговорност, която е валидна докато може да бъде видяна в страницата на гаранционния фонд, за зелената карта имате и пълна гаранция от Националното бюро на Българските Автомобилни застрахователи (НББАЗ). Като гаранцията е в сила, дори и ако сертификатът е неистински, неавтентичен или подправен.

Как да проверите валидна ли е зелената карта към вашата полица?

Онлайн разбира се.

Гаранционният фонд (ГФ) поддържа регистър и на издадените сертификат към всяка валидна гражданска отговорност. Това е адресът.

Ако не виждате валидна зелена карта, регистрирана към вашата полица, това може да означава и, че издаващият я посредник не си е свършил работата до край. Издал ви е сертификат, но не го е регистрирал. С въвеждането на новите правила за издаване на зелени карти от 03.05.2015г. би трябвало след 02.05.2016г. да няма в обръщение новоиздадени сертификати, които не са вписани в регистъра на ГФ.

Липсата на регистрация в Гаранционния фонд все още не прави зелената карта, която имате невалидна. Ако е издадена на валидна бланка, правилно попълнена и от оторизирано лице- имате и обещаното покритие без други съображения.

Ако обаче зелената карта е издадена върху неправомерно придобита, но валидна бланка (крадена например), НББАЗ има право на обратен иск (да възстановите платеното от тях) за всяко платено обезщетение.

Как изглежда валидната бланка на зелената карта?

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

  • В? Nejla Rufatova: Zdraveyte, zastrahovkata i zelenata mi karta na kolata e na imeto na bivshiq sobstvennik, poneje go kupih skoro. Da li ste mi napravqt problem v granicata, ako patuvam do Turciq zaradi nesaotvetstvie na imenata v zelenata karta i sobstvenostta na kolata.
    • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.