Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Виновен съм за ПТП. Длъжен ли съм да карам моята кола на оглед?

Не!

Пазарни слухове са, че компаниите изискват виновния водач да предостави МПС-то с което е причинена вредата за оглед. Такава практика е в страни от нормите на закона и забранена с изрично указание на комисията по финансов надзор. Ако все пак това за вас се окаже практически казус, уведомете КФН.

Ако сте виновен, за ПТП не сте длъжен да предоставяте вашия автомобил за оглед

Изрично забранено, е застраховател за изисква от пострадалото лице да представи документни или да предприеме действия които са извън негов контрол. Такова условие не може да бъде поставено като условие за плащане на обезщетение за претърпените вреди на пострадалия  или да бъде основание за отказ.

Потърпевшият не разполага с никакво право или законов механизъм с който да ви принуди да отделите време или да предоставяте вашата кола за оглед.

Вашето единствено задължения като виновно за ПТП лице е в срок от 7 дни да уведомите застрахователя си по гражданска отговорност. Прави се с попълване на доклад до застрахователя. Застрахователят може да бъде уведомен и от пострадалото лице. Това става косвено при предявяването на искане за обезщетение.

Бланка на доклада до застрахователя получавате при сключване на застраховката. За разлика от двустранните констативни протоколи, може да ползвате и принтирана. ()

Прочети повече Как се попълва доклад до застрахователя?

Законодателят не е предвидил в нито един нормативен акт или негово тълкуване друго ваше задължение, свързано със застраховки, след ПТП.  
Знаем всичко за гражданската отговорност! Имаме и най- изгодните цениПровери актуалните цени за гражданска отговорност

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? Syuleyman: Zdraveite,vaprosatmi kam vas e sledniqt;katastrofirah v Germania,vinovniqt sim samiqt as,prosto nevnimanie.Imam validna zelena karta sa6to taka i grajdanska otgovornost.Sled kato moqta zastrahovatelna kompaniq zaplati 6tetite,as daljali ne6to na zastrahovkatasi ili vaob6te na nqkogo, i po kakav na4in se izpla6ta.? V kraina smetka parite koito polu4ava postradaliqt.6tese vastanovqtli po nqkakav na4in ot samiqt men.? 6tetitesa samo imu6testveni.!Blagodarq.
  • О: Broko: Няма да плащане нищо, ако сте управлявал колата с валидна шофьорска книжка, не сте бил пиян или надрусан.
   За ПТП- то трябва да е съставен протокол (задължително е при участие на МПС с чужда регистрация). Пострадалият трябва да предяви претенция за плащане (ако иска) към представител (кореспондент) на вашия застраховател по гражданска отговорност в Германия или пред националното бюро на германските автомобилни застрахователи. Във втория случай те предават щетата на кореспондента на вашия застраховател. Представителят по уреждане не претенции ще обработи щетата и ще плати на пострадалия от името на вашия застраховател.
   Ако пострадалият не предяви претенция вашата гражданска а по каско (ако има такова). Този процес ще протече служебно. Неговият застраховател ще плати щетата по каското, и ще регресира за възстановяване на платеното обезщетение към вашия застраховател по гражданска отговорност.
   Във всички случай вие не е необходимо да правите нищо.
   Вашето задължение като виновен за ПТП е да уведомите застрахователя си по гражданска отговорност.
   Става с доклад до застрахователя. Бланката и как си попълва можете да изтеглите от ТУК.. Приложете към уведомлението и копие от протокола на ПТП. Само за информация е. Документите за щетата пристигат със закъснение при вашия застраховател.
   Дръжте го информиран, нали ви носи риска :)
 • В? Христо: Виновен съм в ПТП. Има нанесени материални щети по 2те МПС-та. Сключили сме двустранен констативен протокол за ПТП. Моят застраховател ще ми изплати ли щетите по моето МПС ?
  • О: Broko: Не, вашата гражданска отговорност покрива само вредите на трети лица. Във вашият случай- превозното средство на пострадалия. За щетата на вашата кола можете да получите обезщетение, само ако имате полица каско.
 • В? Георги: Интересува ме коя е наредбата на КФН, според която застрахователят няма право да изисква превозното средство на винвен водач в ПТП, което е регистрирано в КАТ с двустранен протокол? Защото аз съм виновен водач, протокола е заверен в КАТ, а на потърпевшият не искат да му платят докъто не направт оглед на моята кола, а аз съм я отремонтирал.. Моля Ви за съвет!
  • О: Broko: Няма на го намерите в прав текст в наредба, защото е тълкуване на разпоредби на кодекса за застраховане. Имате коментар в Указание от Комисия за финансов надзор. Погледнете стр. 10, т. 4.
   Искането за оглед към вас като виновен ли е отправено или е коментар на застрахователя към пострадалото лице? Във всички случай трябва да е отправено писмено. Ако е с глас, оставете го без коментар и изчакайте 15 дни от датата на предявяване на претенцията за официален отговор. Ако е към пострадалото лице е повече от неуместно. Нека напише възражение до застрахователя с мотивите от указанието на КФН. Ако застрахователят продължи да упорства, пуснете жалба до КФН. Надзорът няма инструмент да ги задължи да платят, но може да го глоби.
   Между другото, можете да подновите вашата гражданска отговорност и други застраховки при нас. Задължение на вашия брокер е да ви спестява излишно търсене в мрежата.
 • В? Георги: Искането е по-скоро като устен коментар към пострадалото лице. Защо съм си отремонтирал колата, без оглед от тяхна страна. Нали за това е този двустранен протокол, в който съм си написал че съм виновен за щетите по неговият автомобилм, заверен е от съответните органи в КАТ, и потърпевшият си е спазил процедурата за подаването на документи към застрахователят. Мога ли да стоя със счупена кола 5-6 дена, за да чакам да се наканят да правят оглед? Аз нямам претенции към никого за да ми се поема някаква част от ремонта, за това си отремонтирах колата в сервиз в денят на ПТП-то, но СЛЕД заверката в КАТ. И освен това щетите по моята кола бяха минимални! Благодаря Ви много за бързият отговор, спечелихте ме като клиент от тук на татък. :)
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Райчо Савов: Здравейте, пострадал съм при ПТП . Имам нанесени материални щети и застрахователя "Олимпик" на виновното лице отказва да ми изплати щетите по автомобила нанесени от виновното лице . Представих констативен протокол в който виновното лице потвърждава вината си с подпис но , ми се отказва обезщетение заради липса на доклад до застрахователя от виновният водач и ми беше казано от застрахователя на виновното лице че ако искам да ми се преразгледа искът , трябва да намеря виновното лице и да го накарам да попълни такъв доклад . В правото ли са си да изискват това от мен и да продължавам да трупам разходи като потърпевш ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? А. Каменов: Здравейте. Случи ми се следното. Колата е управлявана от брат ми спътничката му отваря вратата на паркинг и друг автомобил я удря. В следствие са подписали двустранен протокол, при който брат ми е се е подписал за виновен. Сега от застрахователната компания на другия автомобил ми изпратиха писмо, в което ми искат не малка сума за ремонта на другото МПС. Въпроса ми е имат ли право?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? димитър: Здравейте имам ситуация че вечерта в 12чеса ми изтича застраховката която свършва на цяло и на другия ден отиваам да ми правят и ме удрят без аз сам виновен пишеш двустранен протокол като ми е изтекла застраховката мога ли да искам обещение от виновния от тяхните застрахователи
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Кристина: Здравейте! Моля за спешен съвет! Преди 2 месеца направих ПТП. Вината е моя. Направихме двустране протокол на място във фирмата, към която ми е ГО. Заснеха колата на потърпевшия, искаха да заснемат и моята, но тя беше в сервиз, чакаща оглед от каското, понеже не беше препоръчително да се движи с висящи ламарини и части. Бях готова да закарам служителите на място да я снимат. Така и не се случи. Днес,2 месеца по-късно, от КАТ ми съобщават, че потърпевшия подал жалба, понеже от моето ГО не искали да му изплатят обезщетение, понеже не били снимали моята кола! Кое е правилно и кое не? Трябвало ли е от ГО да ми снимат колата и ако да, редно ли е служителите да отидат на място, където колата се намира, ако не е препоръчително да се движи? Благодаря предварително!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Рая Владова: Здравейте, причиних ПТП блъскайки една жена на пешеходна пътека. Веднага слезнах помогнах и извикахме полиция и линейка. Без промили алкохол или наркотични вещества. Останах на местопроизшествието и изчаках обаждане от болницата да съобщят какви са резултатие, от там казаха, че жената е с лека телесна повреда. След няколко дни ме викнаха в КАТ да пиша обеснение, тъй като тя е отшла след няколко дена в съдебна медицина и изведнъж вече има средна телесна и иска да ме съди за парично обезщетение. Моля кажете какви са ваиарнтите в този случай и какво следва от тук нататък. Благодаря предварително за помоща!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? стойно: Ако си виновен при подписан констативен двустранен протокол има ли глоба от КАТ и ако има каква е тя
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Колева: Виновна съм за птп с материални щети по двете коли.Имам акт за нарушение по чл,20ал.2.Знам че пострадалия ако има притенции към мене може да заведе гражданско дело.В кои случаи държавата завежда дело срещу виновния за нанесени материални щети?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.