Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Валидно ли ми е каското? На кое трябва да се обърнете внимание.

За съжаление при застраховка каско няма централизиран регистър в който да проверявате валидността на вашата полица. Няколко мерки обаче могат във висока степен да гарантират вашия договор.

Какво е необходимо да направите за да гарантирате валидността на вашия каско договор?

 1. Купувайте застраховката само от лицензиран посредник (брокер или агент) или директно от застрахователя
 2. Бъдете прецизни към документите
 3. Не забравяйте огледа
 4. Не пропускайте да информирате застрахователя за всяка промяна в регистрацията на автомобила

Вашият посредник е гаранция за качеството на застраховка каско

Застраховките у нас се продават почти на всеки ъгъл. Удобството да имате желаещ да я продаде обаче е свързано с риска да останете само с обещание на лист хартия.

Задължително избирайте лицензиран посредник!

Брокерите и агентите са длъжни поддържат застраховка професионална отговорност. Ако се окажете подведени бихте могли да търсите компенсация от застрахователя на посредника. Лимитът на отговорност за едно събитие при брокерската застраховка е над 2,2млн. лв. При агентите е в пъти по – нисък.

Бъдете прецизни към документите

Извън пълния пакет документи, които следва за получите при сключване на застраховка каско, обърнете особено внимание при попълването на предложението. В много случай то остава само при застрахователя и е възможно след време да имате различна представа за написаното. Особено важни въпроси, които се съдържат в него са тези за наличните ключове и дистанционни за аларма. Пишете толкова колкото действително имате. При кражба на превозното средство застрахователят очаква да предоставите точната бройка която сте посочили.

Какви документи съдържа застраховка каско?

Не забравяйте огледа

При сключване застрахователят изисква да удостовери в какво състояние приема превозното средство за застраховане. Това става с оглед. При повечето компании е безплатен, но има и застрахователи които изискват такса.

При огледа представител на застрахователя ви информира (ако има такива) кои детайли са увредени. При щета по тях няма да бъдете компенсирани за описаната степен на увреждане.

Например: ако боята на бронята е надрана, при бъдеща щета застрахователят ще плати за изправяне или подмяна, но не и за нова боя.

За огледа задължително се съставя протокол. Подписва се от вас и получавате екземпляр. Приложете го към вашата полица каско. Застрахователят изисква да го предоставите при предявяване на претенция.  

При всяка промяна с превозното средство или застрахователно събитие- уведомявайте застрахователя

Промяна на собствеността или други причина за пререгистрация при почти всички застрахователи спират действието на покритието по каско. Дори и договорът да не съдържа клауза за автоматично прекратяване при пререгистрация, ангажиментът на застрахователят е ограничен.

Други промени с превозното средство, като конструктивни промени, цвят, тунинг, допълнително оборудване, двигател, рекламни надписи и други, също са повод да уведомите застрахователя. Макар и да не са причина покритието на каското да бъде ограничено, поради възможна промяна на застрахователната сума, могат да бъдат повод за частично обезщетение.

Сроковете са кратки! До 7 дни от датата от промяната сте длъжни да информирате застрахователя. Направете го възможно най- скоро. Във ваш интерес е.

Във всички случай ако имате съмнение във валидността на вашата каско полица, можете да проверите фактическото и състояние при вашия застраховател.

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Имате друг въпрос?

Питайте ни

Имате друг въпрос? Питай BROKO

 • В? МИЛЕНА ДОНЦХЕВА: При разсрочено плащане на автокаско за лизингов автомобил, колко време важи полицата,ако забавя срок за внасчне на сума? Благодаря предварително за отговор
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Бойко Димитров: Пътно произшествие между трима водача.Констативен протокол между един и другите двама може ли да бъде съставен и как?
  • О: Broko: При трима участници е задължително да дойде Пътна полиция. Те съставят констативен протокол. Не може да бъде съставен двустранен констативен протокол с трима участници. Не може да бъдат съставени и три двустранни констативни протокола, защото ще съдържат неверни данни за обстоятелствата при които е възникнало събитието.
 • В? Бойко Димитров: Тримата участват в следното произшествие: Движението се извършва по наклонен участък.Колоната от трима се спуска по наклона.Първият се движи направо.Третият в колоната започва изпреварване.Участъкът е хлъзгав.Втория се подхлъзва в движението си и започва да се пързаля в страни и в посока изпреварващия.Не зависещи от него причини и непоставени предупредителни табели без превишаване на скоростта от първия и втория с около 30-40 км/час втория удря третия и при опита си да ги предпази удря и първия връща превозното средство вече овладяно в дясната лента пред първия и третия спира пред него.Всички условия се изпълняват идва полиция,проверява за алкохол и понеже щетите по превозните средства в благодарение на професионалното каране на втория са незначителни не издава документ и констативен протокол и си отива.Какъв документ да представя на застрахователя за обезщетение от каско след като не разполагам с никакъв и аз съм втория водач?
  • О: Broko: Застрахователят очаква документ, който да удостоверява обстоятелствата при които е възникнало ПТП-то. Конкретните обстоятелства са без значение, важно да бъдат официализирани с документ. При трима участници единственият възможен такъв е Констативен протокол, издаден от Пътна полиция. Трябвало е на място да изискате да бъде съставен.
   Пътна полиция регистрира всички посещения на ПТП-та. Трябва да е останал някакъв запис в техни регистри. Обърнете се към тях (писмено, с искане) за да ви издадат констативен протокол. Ако откажат, нямате много възможности да са ви уважи претенцията застрахователя.
   Ако сте сключили вашата полица чрез брокер (можете да го проверите на самата полица), обърнете се към него да са ви окаже допълнително съдействие. Това е част от неговия ангажимент към вас
 • В? Бойко Димитров: Аз не ви се подигравам ! Търся помощ...
  • О: Broko: Искрено молим за извинение. Съобщението което виждате при изпращане на въпроса е автоматично и в никакъв случай не цели да ви обиди. Ще го променим.
 • В? Stefan: Здравейте. Предстои да си правя пълно автокаско, но често автомобилът ми ще се управлява от други хора. В този случай, ако настъпи ПТП и аз не съм шофъорът, важат ли всички параметри автокаското.
  • О: Broko: Валидно сключено каско покрива щетите на автомобила, независимо от това кой управлява колата. Достатъчно е само да го прави на законово основание (със съгласието на собственика) и по правилата на Закона за движение по пътищата.
 • В? Stefan: В продължение на въпросът ми - необходимо ли е да упълномощавам управляващите лица с пълномощни /и дали има значение дали е чужденец или българин съответно/. При всички положения аз ще предоставя всички необходими документи на лицата да управляват моя автомобил.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Кристина: Здравейте! Случаят е следният: подновявам полицата си автокаско, правя го чрез оторизиран брокер. След попълване на всички документи и на въпросът ми къде да отивам за оглед и снимка, служителката ми отговаря, че няма нужда да снимам колата, понеже подновявам без прекъсване. Ок, но месец по-късно правя ПТП, вината е моя, попълваме протоколи, всичко е точно, но само на ужким! От фирмата правят първи оглед, после втори оглед и така минава месец и половина, колата вече съм си я направила с мои пари. Идва моментът, в който отивам във фирмата за да питам излезнало ли е решението и отговорът беше, че имам отказ, понеже нямам снимка при подновяването! В случая брокерката ме е подвела! Моля за съвет!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Илия Бачев: Как може да се провери автомобил откраднат през 2013г. имал ли е направена застраховка автокаско?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Надя Иванова: Здравейте!Каско полицата трябва ли да стои в колата?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Василев: Длъжен ли съм да спра от движение МПС за да ми платят каското при тотална щета. Как да го спра от движение ако е ремонтирано и изправно?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.