Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

18.06.2013: Олимпик: Зелената карта стана 1020лв за северна България

Новините от Олимпик всъщност са две. Ще почнем с добрата, защото втората праща офертата на застрахователя в края на предложението ни за коли с регистрация в цялата северна България.

Как се предлага гражданската отговорност в Олимпик?

Ако сте хвърляли око на начина по който работи гражданската отговорност знаете, че полицата има задължително териториално покритие за страните от Европейската икономическа общност и тези от многостранното споразумение.

Прочети повече За кои страни важи гражданската отговорност?

За да предложат по- атрактивни цени за покритие, почти всички застрахователи предлагат преференция срещу декларация (съществено за оценка на риска обстоятелство, за което застрахователя е задал изричен въпрос), че превозното средство няма да се ползва извън пределите на страната. Това е познатата отстъпка за България.

За задължителните страни по кодекс сертификат зелена карта не е необходим.

Прочети повече Ще пътувам в чужбина, трябва ли ми зелена карта?

Разширяването на териториалния обхват за територии извън задължителните (останалите страни членки на споразумението Зелена карта) е доброволно. Става срещу изричен ангажимент на застрахователя и в определени случай срещу доплащане на допълнителна премия или административна такса за издаване на сертификат. Формално този изричен ангажимент се изразява с издаване на сертификат зелена карта.

Гражданската отговорност в Олимпик се предлага и в трите възможни опции.

  • Цена  с включена отстъпка за управление на превозното средство само на територията на страната (цена на България)
  • Цена за България и ЕС. Обърнете внимание! Предложението на Олимпик е с лека модификация, спрямо задължителното покритие по кодекс. Очакваме допълнителните указания на застрахователя как би следвало да бъде разбиран териториалния обхват в този случай.
  • Цена за България, ЕС и Турция- За доброволното разширение на покритието по полицата се издава зелена карта- доплащането е 50лв. (за част от регионите на страната).
  • Покритие за други страни не се предлага.
От 14.06.2013 застрахователят предлага и

Две безплатни зелени карти за по 21дни към гражданска отговорност за България и ЕС

Опцията е валидна само за леки автомобили. Безплатните сертификат и са два с валидност от по 21 дни. Могат да бъдат издавани и при разсрочено плащане. При текущата информация по отношение на доброволното разширение на покритието, безплатното разширение е валидно само за Турция.

Какво и кога следва да доплащате около безплатните сертификати?

  • Ако полицата е сключена с отстъпка за България, дължите доплащане до цената на България и ЕС. Ако гражданската отговорност е сключена на вноски, дължите разликата до цена за България и ЕС само оставащите вноски.
  • Ако полицата е сключена без отстъпка за България, т.е. по цена за България и ЕС- не се доплаща нищо.

Зелената карта за северна България става 1020лв.

Драстичната промяна въвеждат Олимпик за МПС- та с регистрация BН, BP, M, EH, BT, P, CC и TX. Издаването на сертификат вече струва 1020лв (в включен данък). При изрично разрешение от страна на застрахователя, доплащането за сертификат може да бъде и 51лв.

Новите цени за зелена карта са онлайн. Проверете как изглежда гражданската отговорност за северна БългарияПровери актуалните цени за гражданска отговорност.

Ще продължим темата след като получим пояснения от страна на Олимпик във връзка с териториалната валидност на офертата им за гражданска отговорност.  

Намерихте ли вашия отговор тук? Да, благодаря! :)

Знаете нещо повече?

Кажи на Broko

Знаете нещо повече? Кажи BROKO