Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Как изглежда стикерът и за какво служи?

Стикерът е удостоверение за сключена застраховка гражданска отговорност. Представлява самозалепващо се фолио с три части. Първата е за автомобила, втората за застрахователя, третата се поставя върху талона на Гаранционния фонд и се носи от водача на преводното средство.

Как изглежда стикерът и за къде са предназначени частите му?

Стикерът представлява бяло- зелена лепенка с пореден уникален номер и холограмен знак с логото на Гаранционния фонд. 

Първата част на стикерът (в зелено с номер и холограмен знак) е предназначена за превозното средство. поставя се на видимо място в долния ляв ъгъл на предното стъкло. Ако това е технологично невъзможно (например МПС-то няма предно стъкло)- на полицата.

 

 

 

 

 

 

 

Втората част е предназначена за застрахователя. Остава при издателя на полицата, залепен върху служебни екземпляр.

 

 

 

Третата част се залепва върху талона на Гаранционния фонд.

 

 

При сключване на полицата получавате част 1 и 3. Част две остава при брокера.

За какво служи стикерът?

Стикерът беше въведен преди години като средство за достоверно потвърждение, че превозното средство има валидна полица гражданска отговорност. В първите години от неговата поява дори се предоставяше в различен цвят, за да може да бъде по- лесна идентификацията за кой период се отнася.

С въвеждането на електронното и централизиране издаване на полици по гражданска отговорност ползването на стикер се превърна в излишна подробност. До бъдеща промяна на законодателството обаче, той остава задължителен. Нещо повече липсата на стикер на обозначеното място дава право на пътна полиция ви глоби с 50лв.

Стикерът е удостоверение. Той показва, че

 • за МПСто има валидна полица
 • до кога е платена валидната полица

При издаване стикерът задължително се перфорира. До година, месец и десетдневка до която е платена полицата по гражданска отговорност. Такава дата е края на валидността на застраховката (при еднократно плащане) или датата на падежа на следващата вноска (при разсрочено плащане).

Стикер без коректна перфорация е невалиден!

Стикерът ми е перфориран до дата, различна от тази в полицата! Кое е вярното!?

Колко струва стикерът?

1,40лв. плащате ги за всеки издаден. Независимо от това дали е при включване, поредна вноска или издаване на дубликат. Тази цена влиза в премията ви по полицата, но отива при гаранционния фонд за покриване на разходите по издаване на стикера.

Цената на зелената лепенка е една от причините за по –висока цена на полицата при разсроченото плащане на гражданска отговорност.

Датата до която е перфориран стикера на вашата кола е минала? Това са цените за нов.

Пропускаме ли нещо?

Питайте ни
Пропускаме ли нещо? Кажете ни на? Питай Broko

 • В? Юлиана Вълчева: Искам да попитам има ли начин да са разбере по номер на стикер, кой е издател на полицата?
  • О: Broko: Не. Ако е залепен на стъклото, можете да проверите по номера на колата в страницата на Гаранционния фонд. От там виждате застрахователя. Той може да ви предостави информация от кого е издадена полицата (брокер, агент или офис на компанията).
 • В? Мая Джангазова: Здравейте,на служебният ми автомобил застрахователят не е перфорирал стикера за ГО, който е поставен на стъклото на автомобила. Мога ли да бъда глобена при проверка от КАТ поради това? Как може да бъде поправено?
  • О: Broko: Предвидената глоба е за липса на стикер на стъклото, но не и за неправилна перфорация. Това не е ваша работа. Задължение на издателя на полицата- застраховател или брокер, е трайно на обозначи до кога е платена полицата. Няма основание за липсата на перфорация на обвиняват вас, от там и да ви санкционират. Това са ви дали- това сте залепили. Можете да поискате нов стикер. Откажете да платите таксата за него (1,4лв е), все пак не вие сте пропуснала да перфорирате на верните места, нали?!
   Ако ви се чете, тук можете да намерите и други съображение около перфорацията на стикера.
 • В? Кръстин Господинов: Кое е законовото основание за липсата на стикер за ГО на стъклото на автомобила на държавните МПС (конкретно на МПС на МВР ) ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Нели Павлова: Здравейте!Застраховката ми е валидна до 07.08.2018 а стикера е перфориран до 07.07.2018 .Проблем ли е това
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Стефан Желев: Здравейте, Загубил съм контролния талон на полицата за гражданска отговорност. издавал ли се дубликат и ако да каква е процедурата? С уважение Стефан Желев
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Снежана Данчева: Здравейте, на автомобила, който карат децата по погрешка са отлепили стикера на още действаща засраховка. Може ли да се издаде нов стикер - дубликат на база документите към действащата такава?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Ивайло Каракашев: Здравейте, имам въпрос във връзка с стикера за гражданска отговоност - във връзка с камерите за тол системата вярно ли е , че въпросния стикер трябва да се лепи по средата на стъклото на автомобила под огледалото за обратно виждане ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.