Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Какви са последствията ако не платите в срок дължимата премия?

Премията по Вашият договор за застраховка следва да бъде плащана в сроковете уговорени при нейното сключване. Падежите (сроковете за плащане) и дължимите суми за всяка вноска са изписани в отделна секция на вашата полица.

Какви са последствията ако не платите в срок?

След датата на падежа застрахователя предоставят 15 дневен гратисен период в който полицата остава в сила, независимо от просрочването на плащане. В този период все още можете да платите дължимата сума за поредна вноска. С изтичането на този срок застраховката се прекратява.

За предстоящо прекратяването на Ваша полица няма да бъдете изрично и/или писмено уведомен!  Няма да получите информация по официален път и че вашата полица е вече прекратена. Застрахователят не е длъжен да го прави. Правото компанията да прекрати сключен договор при неплащане на поредна вноска се допуска от кодекса за застраховане и се уговаря в полицата.

Неплатените полици след изтичане на 15 дневния гратисен период се прекратяват автоматично. При прекратяване застрахователят незабавно предоставя информация към гаранционния фонд и това може да бъде проверено от всяко заинтересовано лице (собственик, оправомощени водачи, КАТ) през страницата на  фонда.

ВАЖНО!

Неплатената в срок полицата се прекратява от застрахователя!

Възможно е поради технически причини да има временни несъответствия в обмена на данни между застрахователя и гаранционния фонд и вече прекратена полица да се вижда публично като валидна. Това не променя статуса на вашата застраховка.

Прекратена полица по гражданска отговорност не може да бъде възстановена. Ако платите просрочената премия след гратисния период тя следва да ви бъде върната.

Колко струва неплащането

Формално при разсрочено плащане с първата вноска застрахователя изисква пропорционална на периода част от премията. Към нея обаче е се прибавя и вноската за гаранционен и обезпечителен фонд. Тя е годишна и се предплаща с първата вноска за целия срок на застраховката, независимо от избраната от Вас периодичност на плащане. При предсрочно прекратяване губите пропорционална част от сумата за гаранционен и осигурителен фонд за неизтеклия период на полицата.

И разбира се рискувате да бъдете глобени от КАТ за управление на превозното средство без валидна застраховка. Извън санкцията, всички причинени вреди от вас с превозното средство към трети лица остават за ваша сметка

Пропускаме ли нещо?

Питайте ни
Пропускаме ли нещо? Кажете ни на? Питай Broko

 • В? Христов: Кой и как контролира недобросъвестни водачи, които не са имали ГО 5-6 месеца, след което отново сключват нова ГО при същия застраховател.Има ли санкция ?
  • О: Broko: Застрахователите нямат контролни функции. Не могат да налагат санкции. За гражданската отговорност това е работа на КФН, Гаранционния фонд и МВР, като пряк изпълнител е само вътрешното министерство.
   Нещо повече, застраховател не може да откаже сключване на задължителна застраховка. Единственият начин компания да каже „не” по гражданска отговорност е чрез цена.
   МВР могат да установят че колата няма ГО само ако я снимат или спрат при движение. По всяко друго време е ясно от регистъра на Гаранционния фонд, кое МПС с каква гражданска е. Преди време имаше кратък период в който ГФ пращаше предупредителни писма, но инициативата остана без продължение. По личното ни мнение нищо не пречи да бъде изадминистрирана една наказателна кампания за нередовните коли.
   Като има правила те трябва да се спазват, нали?! Въпрос на държавническа воля е да убеди в това и невярващите.
 • В? Елена Топузлийска: Имаме лека кола, която не е в движение и си стои в гаража. Но от 1 година не сме правили застраховка"Гражданска отговорност" Сега получихме писмо от Гаранционния фонд и тези дни ще ходим да бракуваме и отписваме колата в КАТ и данъчна служба. Ще ни наложат ли глоба и какво трябва да направим в този случай.
  • О: Broko: Не. Няма санкции за несключена застраховка гражданска отговорност, които да се налагат със задна дата.

   Качвате колата на репатрак (не може да излиза незастрахована на пътя), взимате бележка от фирмата, че МПС-то е прието за разкомплектоване, номерата и отивате в КАТ. На място попълване едно заявление и грижата ви за гражданска отговорност отпада.

   Ако ви се чете, ето това може да се очаква след писмото от Гаранционния фонд.
 • В? Русалина Русева: Здравейте, интересува ме когато ГО на фирмена кола изтича и не желаем да я подновим, трябва ли да се уведомява Гаранционен фонд и има ли глоба ако просто не сключим нова ГО? Благодаря Ви предварително.Поздрави.Русалина Русева
  • О: Broko: Не. Решението дали и кога да сключите гражданска отговорност са само ваши. Не е необходимо за него за уведомявате когото и да било. Факт е, че сте длъжни да поддържате непрекъснато валидна полица, но доколко сте коректна в изпълнение на задълженията си може да бъде установено само при проверка (да ви спрат или снимат на пътя). Все още няма проект или каквато и да е мярка за дистанционно налагане на глоби (например докато колата е в гараж и не се кара)
   Периодично (2-3 пъти годишно) Гаранционният фонд изпраща подсещащи писма до несключилите гражданска отговорност. Санкции при напомнянето няма. Възможно е да получите такова, ако за по- дълъг период оставите МПС-то незастраховано.
   Можете да спестите това напомняне, като временно спрете от движение превозното средство. От Пътна полиция уверяват , че процедурата е облекчена и бърза.
 • В? Ива Димитрова: Здравейте, остана ми последна вноска по Гражданска отговорност, но колата ми се повреди и е в сервиз. Има ли санкция от всякакъв вид, ако не платя последната вноска?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Валя Костова: Поради възникнали здравословни проблеми съм пропуснала заплащането на ГО на лекият ни автомобил. При проверка на съпругът ми му беше съставен акт и му бе отнет както талона на колата, така и свидетелството за правоуправление. Моля кажете каква е санкцията и лишава ли се от правоуправление и за какъв период от време при положение, че платя акта веднага кеш ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Валя Костова: Още очаквам отговор !
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Нонев: Реставрацията на един от автомобилите ми ще продължи много дълго.Нямам сключена "гражданска отговорност"защото не се движи. Какво ще се случи след като бъде спрян от движение от КАТ чрез гаранционния фонд.Как ще бъде пуснат в движение и ще съм длъжен ли да плащам за този период данък на общината за този автомобил.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Svilen georgiev: Искам да попитам след няколко дена ми изтича гражданската казаха ми че ако не и платя следващата вноска автоматично се спирала от КАТ от нова година било прието и като реша да правя нова ще имам някаква глоба вярно ли е ?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Nina Kurz: Zdraveyte, Az jiveya v chujbina, a kolata mi, koyato e v Bulgaria stoi v garaj i e napqlno izpravna.Plashtame i danqka, a "Grajdanskata otgovornost" i plashtame samo kogato si idvame za kratko v Bulgaria. Plashtame s razsrochen dogovor pqrvata vnoska i sled tova drugite vnoski ne plashtame, zashtoto parkirame kolata i si otivame v chujbina,kqdeto jiveem.V Bulgaria si idvame ne poveche ot 2 pqti v godinata za po 14 -20 dni. Zashto triyabva da plashtam za zyalata godina, sled kato ne sqm v stranata i ne karam avtomobila?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ЮРИЙ ЧАКЪРОВ: Искам от плащане на ГО на 01 01 да премина към плащане прим. на 01 07. До 01 07 имам платена първа вноска и искам от тогава да си платя цяла застраховка но се оказва че трябва да съм НЕЛЕГАЛЕН от 01 07 до 15 07 което не мога да си позволя. Интересува ме дали в периода 01 07-15 07 ако "забравя" да си платя втората вноска КАТ може да ме глоби
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? стоян: имам две коли. и три буса карам едната зимата а другата лятото.и пътническият бус лятото а товарният зимата третият го държа авариен при нужда.и когато ги карам си плащам всичко преглед винетки граждански .но когато не ги карам имали смисъл да плащам нещо или да вися 2дена в кат да отписвам и записвам при .условие че съм винаги на път и ако утре ми трябва днес плащам и карам.така процедирах години наред май ще трябва да карам само джипа .зиме лете с товар и с хора а другите да ги продам на некой сиромах.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Явор василиев шалев: Здравеите. Моиат случаи е такв Купихси един опел минах през нотариос И започнах дасиго карам Но него регистрирах Нито в кат нито в даначното Послетствие се ударих и го дадах на вторични със номерата зашъото небях го регистрирал и така... Как даго отчслиме от кат... Всичко се случи 2008-2010г.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? yordan: здравейте бихте ли ми казали дали имам право да карам автомобила си след изтичане на първата вноска от застраховката 15 дни докато платя втората вноска
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Юлиян: Здравейте! Моя случай е следния. Преди около месец ми изтече полицата ГО, но същевременно ми се наложи да замина зад граница. Ще се прибера в БГ след около половин година. Това, което прочетох е че Гаранционния фонд ще подаде информацията към КАТ и те служено ще дерегистрират колата. Според застрахователния брокер обаче щяло да има и глоба от 500 лв. Има ли такава глоба (кой и за какво я налага при положение, че колата не се кара)?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Димитрова: Здравейте, имам следния въпрос. Купихме кола, регистрирана е и има сключена Гражданска отговорност. Изтича този месец, но колата за съжаление се развали сериозно и ремонта и ще продължи доста дълго. През това време има ли смисъл да пподновяваме застраховката, при положение, че не е в движение. Ако не я подновим какви ще бъдат последствията? Благодаря
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? таня костовска: Здравейте интересува ме след като този месец ми изтича договора за ГО а колата не е във движение в момента трябва ли да направя нова ГО или да изчакам да ми оправят колата.Благодаря предварително за отделеното време
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? marian: гражданската ми е изтекла август сега се връштам от чужбина и искам да карам колата си мога ли да я сключа без глоба
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Петър Недялков: Здравейте. При изтичане на полица Г.О. и неподновяването ѝ, след уведомление от Гаранционния фонд или КАТ в указания срок, доколкото знам превозното средство се дерегистрира от КАТ. При сключване на нова полица Г. О. има ли глоба от КАТ, заедно с таксите за регистрация?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Марияна: Здравейте Имам въпрос свързан с гражданската отговорност на автомобила ми. Ние сме в чужбина и застраховката изтича. Разбрах, че ако не я подновя ще дерегистрират автомобила. До края на годината автомобила няма да е в движение. Интересува ме когато се прибера има ли глоби или санкции в КАТ след като платя застраховката и се поднови регистрацията? Благодаря Ви!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? И. Найденов: Здравеѝте,какви са санкциите ако пропуснеш да си платиш гражданската и как така ,КАТ могат да ти вземат и книжката. Благодаря
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? БОРИСЛАВ ТОДОРОВ: Имам документ за платена втора вноска по застраховка Гражданска отговорност от 2014г. По това време съм имал полица, сметка и стикер. Но сега получих покана от друг застраховател да платя щетите нанесени от моя автомобил на друг. Показах копия на тези документи за тогава извършеното плащане, но ми казаха, че нещо не съответства. Към кого мога да се обърна, след като съм плащал за нещо което е било измама? Благоадря Ви
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Илиана: Синът ми има две коли, едната кола от една година не я кара седи в гаража,но не е плащал гражданска и преглед .Има ли глоба за кола която не се кара.Това ми е питането
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Цветомила: Има ли този гратисен период от 15 дни при последна вноска на гражданска отговорност
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? ХРИСТО НИКОЛОВ: ЗДРАВЕЙТЕ, ИМАМ СКЛЮЧЕНА ГО НА ВЛЕКАЧ , РАЗРОСЕНА Е НА 4 ВНОСКИ, ПЛАТЕНИ СА 2 И СЕГА ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ТРЕТА ВНОСКА, НО НЕ ЖЕЛАЯ ДА БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕНА ПРИ ТОЗИ ЗАСТРАХОВАТЕЛ, Т.Е ИСКАМ НОВА ГРАЖДАНСКА. ПОДАДОХ МОЛБА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ ПРИ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ, НО ТОЙ ОТКАЗВА ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕНА И ДА СИ ЧАКАМ ГРАТИСНИЯ ПЕРИОД ОТ 15 ДНИ. ПО ТОЗИ НАЧИН , АЗ НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ НОВА ПОЛИЦА, ТЪЙ КЪТО Е В ГРАТИСЕН ПЕРИОД, КАМИОНА ПЪТУВА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ И КАТО МЕ ВЪЗПРИПЯТСТВАТ РЕАЛНО АЗ НЯМАМ ЗЕЛЕНА КАРТА И НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ НОВА ГО. КАК МОГА ДА ГИ НАКАРАМ ДА МИ ПРЕКРАТЯТ СРОКА ОТ 15 ДНИ. БЛАГОДАРЯ
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Кремена: Добър ден,аз живея в чужбина и всяка година плащам годишна ГО на автомобила си независимо от това че се управлява само месец.Въпросът ми е задължително ли е плащането и имали нещо като спиране от движение при неплащане,както се говори,че дори на трупчета да е трябва да се плаща?
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Dimitar: Здравейте, Имам 2 коли, но едната не се кара вече повече от половин година. Засега е редовна на документи - има редовен. тех. преглед, валидна ГО, платен данък. Колата има тех. проблем и затова в момента не се кара.Въпросът ми е имали последствия за мен, ако не платя ГО - глоби и др. Ако колата бъде служебно дерегистрирана от КАТ, но успея да я оправя и сключа нова ГО, ще бъде ли отново регистрирана автоматично колата от КАТ?Ако ремонта се забави и изтече срока на прегледа, как мога пак да я пусна в движение?Благодаря.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? В.Кунинско: Може ли да се кара МПС и по време на гратисния период от 15дни след падеж и да не е платена сумата от падежа
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Виктор: Здравейте! Изтекла ми е гражданската отговорност и имам съставени 2 акта от камери на КАТ в един и същ ден! Трябва ли да са 2 актовете и не отпада ли единия!
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Шюкран: Във чужбина съм а колата е във България ,гражданската ми свърши преди 5 месеца.Какво следва да отида докат за да пусна заявление или нещо подобно или си плащам гражданската и мога да си я карам спокойно.
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? gina angelova petrova: zastraxovkata na avtomobila mi izte4e mart mesec tova bewe poslednata 4 vnoska no sega mi doide pismo 4e triabva da ia platia ili we se svaliat nomerata kolata v momenta ne se kara
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.