Сравни цените за гражданска отговорностОще не!

Какви са сроковете и начините за плащане на премията?

Две са важните условия за да бъде валиден ангажимента на застрахователя съм Вас:

 • Да имате сключен договор за застраховка;
 • Уговорената с него премия да бъде платена.

Договорът Ви за застраховка гражданска отговорност е двустранен. Той е сключен след като бъде подписан от Вас (или ваш представител) и застрахователя (или оправомощени от него посредник). За да влезе в сила покритието по него обаче е необходимо договорената премия, или първата вноска от нея при разсрочено плащане, да бъде платена.

Срокове за плащане

Сроковете за плащане са падежите на вашата договор. Те са вписани изрично във  вашата полица. При еднократно плащане падежът е денят, предшестваш началото на валидност на застраховката.Обичайната практика е първата вноска по полицата да бъде платена при сключване, независимо от това за коя дата е договорен падежа.

При разсрочено плащане сроковете за вноските се определят на равни интервали в зависимост от избраната периодичност. През три месеца при плащане на четири вноски, през четири- при плащане на три вноски и през шест- при плащане на две вноски. Застрахованият има право да плати по всяко време следваща вноска, но не по- късно от датата на падежа.

Начини на плащане

Начинът на плащане също се уговаря при сключване на договора и може да бъде различен за всяка вноска. Всички компании допускат плащането да бъде извършено в брой или по сметка на застрахователя. Ако полицата се сключва с посредничеството на брокер, плащането независимо от начина, може да бъде към посредника. За удобство на своите клиенти брокерът може да предложи и алтернативи за плащане включващи оператори на електронни разплащания, пощенски преводи, наложен платеж и други.  

Начинът на плащане не оскъпява цената на вашата гражданска отговорност. Дължимата сума е тази, която сте договорили при сключване на застраховката. Банковите преводи и другите безкасови алтернативи може да са свързани с незначителни такси за превода. Те зависят от действащата тарифа на обслужващата ви банка.

Пропускаме ли нещо?

Питайте ни
Пропускаме ли нещо? Кажете ни на? Питай Broko

 • В? МАРИЯ СТАНЧЕВА: Здравейте, интересува ме, дали се носи риска при ПТП в 15 дневния гратисен период м/у вноските?
  • О: Broko: През гратисния период имате валиден договор със всички покрития които той носи.
 • В? BOJIDAR YANKOV: naparih si graj. otg. samo che zastrhovatelq mi moburka data za nachalo toest q pusna validna ot sledvashtiya mesec moje li da se anulira i da se popravi
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.
 • В? Daniela: Sled iztichane na poslednata vnoska pri razsrocheno plashtane ima li gratisen period
  • О: Broko: Благодарим за въпроса. Ще отговорим при първа възможност.